İran’daki protestolar hem dünyanın hem de Türkiye’nin gündeminde. Olaylarla başlayan petrol fiyatlarındaki artışla, Mayıs 2015’ten bu yana en yüksek seviye olan 68 doların üzeri görüldü. Uzmanlar, İran’da hükümet karşıtı protestoların yükselişi desteklediğini kaydetti.
EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL
Enerji sektörü geçen yılı oldukça yoğun geçirdi. Hem dünyayı hem de Türkiye’yi etkileyen olayların başında Petrol İhraç Edenler Örgütü’nün (OPEC) petrol üretim kısıntısı anlaşmasının süresini uzatma kararı, birçok ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yenilenebilir enerji yatırımlarına hız vermesi, Rusya’nın Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Proje’leri geldi. 2017 Aralık ayının son dönemlerinde başlayan ve 2018’e taşan İran protestoları ise dünya gündeminde yerini buldu. Yaklaşık 8 gün önce başlayan protestolar ile oldukça nazik olan petrol fiyatları da büyük bir dalgalanmanın içine girdi. Olayların ilk gününde güne 65 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, en son geçtiğimiz hafta 66 dolar sınırını zorladı ve yeni bir son iki yılın en yüksek rakamına çıktı. Uzmanlar, İran’da hükümet karşıtı protestoların ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya öncülüğünde devam eden üretim kesintisinin petrol fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini kaydetti. Böylece ham petrol fiyatları 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Londra Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2 artışla 67,93 dolara kadar tırmandı. Böylece Brent türü ham petrolün varil fiyatı 13 Mayıs 2015’ten beri en yüksek seviyesinden alıcı buldu. WTI türü ham petrolün varil fiyatı da yüzde 2,4 değer artışıyla 61,80 dolara kadar çıktı ve 10 Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Uzmanlar, İran’da hükümet karşıtı protestoların ülkenin petrol üretimini olumsuz etkilemediğini belirterek yine de bu durumun yatırımcılarda arz kesintisi endişesi yarattığına dikkati çekti. OPEC ile Rusya’nın üretim kesintisi anlaşmasının bu yılın sonuna kadar uzatılmasının da petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğunu kaydeden uzmanlar, öte yandan ABD’nin ham petrol üretimindeki artışın devam etmesi halinde fiyatlarda düşüş olabileceğini bildirdi. Brent petrolde teknik olarak 68,23 ile 68,45 dolar aralığının direnç, 67,79 ile 68,01 dolar aralığının da destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.
ARTAN FİYATLARI TÜRKİYE DURDURACAK
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya, İran’da kuş gribinden dolayı yumurta üretiminde ciddi sorunların yaşandığını söyledi. Konya, bölgedeki yumurta fiyatlarında fahiş artışın yaşandığını dile getirdi. İran’dan ciddi oranda yumurta talebi geldiğini belirten Konya, “İki hafta önce yumurta ihracatına başladık. Beklenen fiyatlarda satabileceğiz. Afaki yükselişleri bizden aldıkları yumurta ile normale döndürecekler. Haftada 50 tır yumurta gönderiyoruz. Yaşanan kriz 5-6 ay kadar sürebilir. Türkiye olarak planlamış olduğumuz yaklaşık 2 bin tır yumurta satışı var” dedi.
MOODY’S’İN TAHMİNİ 60 DOLAR
Moody’s, sektörün genel görünümü ve petrol fiyatlarıyla ilgili değerlendirmesin de OPEC’in ham petrol üretim kesintisi anlaşmasının 2018’in sonuna kadar uzatılmasına rağmen, bu sene petrol fiyatlarının varil başına 40 ile 60 dolar arasında seyretmesinin tahmin edildiği belirtildi. Petrol fiyatlarının söz konusu fiyat aralığının içinde bulunması veya üzerine çıkması durumunda bu yıl, petrol üretici ülkelerin üretimlerini arttırmasının beklendiğini anlattı. Hafif taşıtlar nedeniyle küresel petrol talebi 2030’da, küresel petrol talebinin de 2040’da zirveye çıkmasının tahmin edildiği vurgulandı.