İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrailli şirketlerin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan illegal Yahudi yerleşim yerlerinin "finansmanına ve inşasına destek olarak insan haklarını ihlal ettiğini" belirterek, buna son vermesi çağrısında bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) bugün yayınladığı raporda, işgal altında bulunan topraklarda ticari faaliyet gösteren firmaların uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etmediklerinden emin olmaları gerektiği hatırlatarak, "Bunu sağladığından emin olamıyorlarsa (işgal altındaki Filistin topraklarında) buralardaki tüm ticari faaliyetlerini dondurmalılar" ifadesine yer verildi.
Şirketlerin insan hakları ihlallerine örnek olarak "işgalcinin sivil nüfusunun işgal altındaki bölgelere nakledilmesi", "Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerinin ötesinde bir etkiye sahip olan firmaların 20'den fazla endüstriyel alanda faaliyet gösterriken Filistinlilere ait su ve toprak gibi doğal kaynakları kullanması" gösterildi.
Raporda ayrıca "(Söz konusu şirketler) Filistinlilere askeri kanunlar uygulanırken İsraillilere uygulanmaması şeklindeki ikili sistemden çıkar sağlıyor" eleştirisinde bulunuldu.
Filistin'in günlük kaybı 3,4 milyon dolar
Raporda ayrıca Dünya Bankasının, İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Filistinli iş adamlarına uyguladıkları kısıtlamalardan dolayı Filistin ekonomisinin günlük kaybının 3,4 milyon dolar olduğu yönündeki istatistiğine yer verildi.
Filistin Ekonomi Bakanlığının 2011 yılında yayınladığı bir raporda, Batı Şeria'daki işgal ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukadan dolayı Filistin ekonomisinin yıllık 7 milyar dolar kaybettiği açıklanmıştı.
Raporda, İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 237 Yahudi yerleşim birimi bulunduğu ve buralarda 500 binden fazla yerleşimci yaşadığı kaydedildi.
"Filistinlilerin el konulan toprak ve kaynaklarını kullanmamalılar"
İHİÖ'nün ticaret ve insan hakları bölümü müdürü Arvind Ganesan da yaptığı yazılı açıklamada, "(İşgal altındaki Filistin topraklarında yer alan) Yahudi yerleşim birimleri kaçınılmaz olarak İsrai'in Filistinlilerin mallarına el koyma ve onlar sert bir şekilde ayrımcılığa tabi tutma yönündeki politikalarına katkı sağlıyor" dedi.
Ganesan, "Yasa dışı yöntemlerle Filistinlilerin ellerinden alınan toprak veya kaynaklardan yerleşimcilere ait şirketlerin hiçbir şekilde yararlanmaması gerekir" ifadesini kullandı.
İsrail: Rapor siyasi ve tek yanlı
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nahson ise "siyasi ve tek taraflı" olarak nitelediği rapordan İsrail'in rahatsızlığını dile getirerek, Yahudi yerleşim yerlerinin Filistinlilere "iş imkanı" sunduğunu savundu.
İsrail Üreticiler Biriliği'nin verilerine göre, Batı Şeria'da İsraillilere ait en az 600 fabrika var ve buralarda 6 bin Filistinli çalışıyor. Filistinli yetkililer ve uluslararası insan hakları örgütleri ise "Filistilerin Yahudi yerleşim yerlerindeki iş imkanlarına muhtaç olduğu" yönündeki İsrail'in iddiasını redderek, "Yahudi yerleşim yerlerinin getirdiği engeller olamasa Filistinli işadamlarının çok daha fazla iş imkanı oluşturabileceğini" kaydediyor.
KUDÜS/AA