İstanbul’daki şehir hayatından vazgeçen 42 yaşındaki Birsen Yıldız radikal bir karar alarak memleketi Samsun’a yerleşti. Orada kendini tarıma adayan kadın, 6 bin tane dikip yılda 3 milyon lira kar elde etti…
Evli ve 2 çocuk annesi olan 43 yaşındaki Birsen Yıldız, uzun yıllar İstanbul’daki bir tekstil firmasında modelistlik yaptıktan sonra kendi işinin patronu olmak istedi ve Samsun’a yerleşti. Gıda sektörüne geçiş yapan Yıldız, şimdilerde kendi ekip kendi kazanıyor…
Samsun’a yerleştiğinde ne ekeceğini çok düşündüğünü söyleyen Yıldız, "Uzun araştırmalar sonucunda ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlanan ve Samsun'da çok az üretimi olan Aronya'yı tercih ettik. Bununla birlikte organik çilek yetiştiriciliğine başladık ve oldukça başarılı olduğumuza inanıyorum" dedi.
Samsun’un tarım bakımından gelişmiş bir bölge olduğunu belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapılmış olanı değil, yeni ve farklı ürün yetiştirmek istiyordum. Tarıma yabancı biri olarak uzun süre ne yetiştirebilirim düşüncesiyle araştırmalar yaptım. Birçok farklı ürünü araştırdım. Bunları üreten insanlarla konuştum ancak bu ürünlerin Samsun’da çok başarılı olmadığını tespit ettim. Daha sonra internette Aronya bitkisiyle tanıştım.Ülkemizde çok bilinen bir bitki olmadığı ancak yetişme şartlarının bölgemize uygun olduğunu öğrendim. Aronya'nın her şeyden önce beni cezbeden tarafı insan sağlığına oldukça yararlı bir meyve olması. Ürünün çok bilinmemesi tabii ki bir dezavantajdı. Bitkiyi araştırıp yetişme şartlarını öğrendikten sonra en uygun bölgeyi belirleyerek Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Ahurlu Köyü'nden arazimizi satın aldık."
3 MİLYONLUK KAR
25 dönümlük arazide üretime başladığını söyleyen Yıldız su yoksa üretimin de olmayacağını vurgulayarak, "123 metre sondaj attırdık. 150 tonluk bir sulama havuzu yaptırdık ve buna bağlı olarak 25 dönümün 22 dönümü komple damla sulamayla döşendi. Sulama sistemleri motorlarının çalışması için güneş enerjisi büyük bir maliyet. Bir diğer önemli olan unsur da barınma. Tabii 6 bin adet Aronya fidesi ve bunlara bağlı olarak üretim maliyetleri. Toplamda 2021 yılında yaklaşık 70 bin dolar gibi bir maliyet olmuştu. Ancak bizim araziyi aldığımız dönemler de arsa dönümü 25 ila 30 bin lira arasındaydı. Şu an ise 500 bin lira civarında. Yatırımlarımızın geriye dönüşü 2024 yılının yaz ayında gerçekleşmeye başlayacak. Hedefimiz dönüm başına 1 ton üretim yapmak. Bu da bugünün fiyatlarıyla yaklaşık yıllık 3 milyon lira kâr elde etmek anlamına geliyor." İfadelerini kullandı.