Piyasada bol bol sahtesi bulundu! Uzman isim uyardı: Sahtesi bu şekilde anlaşılıyor

Piyasada bol bol sahtesi bulundu! Uzman isim uyardı: Sahtesi bu şekilde anlaşılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tahriş ürünler listesi uzadıkça uzadı. Sahte gıdalar içerisinde pek çok farklı ürün yer alırken zeytinyağları da zirveyi çekti. Vatandaşlar sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? sorusunun yanıtını ararken cevap uzman isimden geldi. Zeytinyağının sahtesi bu şekilde anlaşılıyor…

Bakanlık tarafından yapılan açıklama ile birlikte sahtecilik yapan işletmelerde tek tek açıklandı. Firmaların gıda üzerinde yaptığı hileler gözler önüne serilirken uzun yıllardır hileye başvurulan ürünlerin başında ise zeytinyağı geliyor. Antalya'da bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'e katılan zeytin teknikeri ve zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, zeytinyağında yapılan sahteciliği işaret ederek gerçek zeytinyağını anlamanın yollarını açıkladı. Gerçek ve sahte zeytinyağını iki ayrı bardakta vatandaşlara koklatarak ve tadına baktırarak tespit etmesini isteyen Mecituslu, nasıl anlaşılacağını da paylaştı.

ZEYTİNYAĞINDA RENK ÖNEMLİ MİDİR?

Zeytinyağı tespitine katılan birçok kişinin zeytinyağının rengine bakarak tercihte bulunduğunu söyleyen Mecituslu, rengin bir kriter olarak görülemeyeceğini belirterek zeytin yağını anlamanın yollarını paylaştı.

zeytinyagi-sahtesi.jpg

BOĞAZDA ACILIK BIRAKACAK

Zeytinyağının fitre edilmiş ya da fitre edilmeden direkt sıkım işleminin ardından piyasaya sunulabileceğini söyleyen uzman isim, filtre edilmeden zeytinyağının satın alınması durumunda en az iki ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini aktardı. Tüketilmeyen ürünlerin zeytin tanecikleri nedeniyle fermente olacağını belirten uzman isim kokusu ile tadının bozulma yaşayabileceğine değindi.

Fitre edilmiş zeytinyağlarının daha dayanıklı olduğunu dile getiren Mecituslu, “Zeytinyağı alırken kokusuna bakılır. Daha sonra tadına bakınca acılığı dikkate alınır. Ağzımızda acılık testi yapılır. Dilin iki kenarında ve üzerine acılık olursa zeytinyağı iyidir. Geniz ve boğazda da yakıcılık bekleriz. İşte bunları hissedince kaliteli bir zeytinyağı olduğunu anlarız" sözlerini aktardı.

sahte-zeytinyagi-anlama.jpg

RENK KRİTER OLMAMALI

Zeytinyağını orijinalliğini tespit etme konusunda rengin yanıltıcı olabileceğini ifade eden Mecituslu, tüketicilerin nasıl korunabileceğini söyledi. Markalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzman istemek piyasa fiyatının altında kalmayan yağların tercih edilmesi gerektiğini aktardı. Sokak satıcıları, nalbur ve kasaplarda zeytinyağı satıldığını işaret eden Mecituslu, bu ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Sahte yağların içerisinde tohum yağı karıştırıldığına dikkat çeken uzman isim pamuk, kanola ve ayçiçek yağı kullanıldığını söyledi. Mecituslu, “Bu yağların kokusu oksidasyon kokusu veriyor. Yağlı boya kokusu gibi rahatsız eden koku olur. Renk kesinlikle bir kalite kriteri değil. Ne yazık ki sahte üreticiler boya kullanarak yağı zeytinyağına benzetebiliyor. Aroma katıp tadını da benzetmeye çalışıyorlar. Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar.” açıklamalarında bulundu.

Sahte zeytinyağı başa bela oldu: Gıda polisi talebi - Son Dakika GastrOda Haberleri

DONDURMAK ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Zeytinyağının donmasına Kriter olarak kabul eden kişilerin yanılacağını belirten Oğuzhan Mecituslu, testin doğru bir sonuç vermeyeceğini belirterek en önemli belirleyici unsurun koku, tat ve dil ve boğaz bölgesinde bıraktığı acılık olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN