Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor: Hemen bunları yapın! 'Bana bir şey olmaz' demeyin, kalp krizi yaşı düşüyor

Soğuk havalarda kalp krizi riski artıyor: Hemen bunları yapın! 'Bana bir şey olmaz' demeyin, kalp krizi yaşı düşüyor

Kış mevsimi geldi, havalar soğumaya başladı. Bulaşıcı hastalıklar, grip ve nezle gibi boğaz ağrısı da insanları etkisiz ve halsiz bırakacak durumlar çokça artmaya başladı. Havaların soğuması ise beraberinde kalp krizi geçirme riskini de artırıyor. İşte, soğuk havalarda kalp krizi riskini azaltacak tedbirler...

Özellikle kış aylarında ve kışın en soğuk olduğu dönemlerde kalp krizi oranında artış görülür. Altta yatan bir neden olmasa da soğuk havalar kalp krizine yol açabilir. Kalbin beslenme bozukluğuna bağlı göğüs ağrısı, kalp krizi ve ani ölümlerin görülmesine yol açan soğuk havalarda daha dikkatli olunması gerekiyor.

Ancak her insanın vücudunun soğuk havaya verdiği cevap farklı olabilir. Yaş, fiziki durum, altta yatan kronik hastalıkların sayısı ve derecesi soğuğa karşı verilen tepkiyi etkiler.

SOĞUK HAVA KALBİ NASIL ETKİLER?

Haberturk'te yer alan habere göre, soğuk, rüzgarlı ve yağışlı hava vücudunuzdan ısıyı alabilir. Üşüdüğünüzde cildinizdeki, parmaklarınızdaki ve ayak parmaklarınızdaki kan damarları daralır, böylece daha az ısı kaybedilir. Bu daralma (vazokonstriksiyon olarak adlandırılır) şunlara neden olur:

* Kan basıncınızın yükselmesi

* Kalp atış hızınızın artması

* Kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için daha fazla çalışmasını sağlar.

Bu, soğuğa karşı normal bir tepki. Ancak ekstra zorlanma, özellikle egzersiz sırasında kalp rahatsızlığı olan kişiler için daha zor olabilir. Soğuk hava ayrıca kanınızın daha kalın ve yapışkan olmasına neden olabilir, bu da nadir durumlarda kan pıhtılarına yol açabilir. Bu, kalp krizi veya felç riskinizi artırabilir.

SOĞUK HAVADAN KİMLERİN KORUNMASI GEREKİR?

* Daha önceden kalp damar veya kapak ameliyatı olanlar

* Şeker hastası olanlar

* KOAH hastaları

* Yaşlılar

* Çocuklar

SOĞUK HAVADA KALBİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?

* En çok zaman geçirdiğiniz odayı en az 18 dereceye ısıtmaya çalışın.

* Çorap, kazak ve battaniyelerle katmanlar oluşturun. Tek bir kalın katman yerine çok sayıda ince katman giyin. Bu, ısıyı hapsedecek ve sizi daha sıcak tutar.

* Çok soğuk havalarda veya dışarı çıktığınızda, sizi sıcak tutacak şekilde kat kat giyinin ve şapka, atkı ve eldiven takın.

* Öksürük veya soğuk algınlığına yakalandığınızı düşünüyorsanız, dinlenmeye çalışın ve bol sıvı tüketin.

* Anjininiz varsa , ağzınızın ve burnunuzun etrafına gevşekçe sarılmış bir atkı takın veya bir yüz maskesi takın, böylece daha sıcak havayı soluyabilirsiniz.

* Kapalı alanda olduğunuzda , hem sıcak kalmak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için hareket etmeyi unutmayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN