Omleti böyle pişirmek kansere davetiye çıkarıyor! Uzman doktor, dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıraladı

Omleti böyle pişirmek kansere davetiye çıkarıyor! Uzman doktor, dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sıraladı

Uzmanlar, üretiminde kullanılan kimyasal maddeler sebebiyle ısınınca toksik maddelerin açığa çıktığı teflon tava ve tencerelere karşı uyarıyor. Teflon tavaların ısınmasıyla açığa çıkan gazlar kansere yol açmasını aynı sıra kadınlarda düşük riskini de artırıyor. Peki, teflon tavalar nasıl kullanılmalı? Teflon tava kullanırken nelere dikkat edilmeli? Teflonun zararları nelerdir? İşte, teflon tava kullanırken dikkat edilmesi gerekenler...

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay, yemek yaparken sıklıkla tercih edilen ve neredeyse her mutfakta bulunan teflon tavalarla ilgili uyarılarda bulundu.

TEFLON TAVA ZARARLI MI?

Teflon tavaları genellikle omlet ve kızartma yaparken yapışmaması için kullanıyoruz. Her ne kadar yıllardır üretilip pazarlanıyor ve tüketici tarafından yoğun olarak kullanılıyor olsa da teflon ürünlerin halen yeterince güvenli ürünler olmadıklarını ve sağlığa zararlı etkilerini araştırılmaya devam ettiğini belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şunları söyledi:

"Teflon yapımında kullanılan PFOA (Perfloroalkil asit) olarak da bilinen C8 maddesinin kansere neden olduğu biliniyor. 2006 yılında EPA, PFOA'nın olası insan kanserojen sınıflandırmasında olduğunu doğruladı. Kanserin yanı sıra kadınlarda düşük riskini de artırdığını da söylemek mümkün."

TEFLON TAVA KANSER YAPAR MI?

Doç. Dr. Müge Ensari Özay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teflon tavalar ile ilgili toplum sağlığına verdiği zararlardan ötürü açılmış davalar var. Bu davalardan birinde 2005 yılında ABD Çevre Koruma Dairesi, teflon yapımının önemli bir bileşeni olan C8 olarak bilinen maddenin sağlık tehlikelerini onlarca yıldır örtbas ettiği için ilgili firmaya para cezası verdi."

Teflon tavadan çıkan dumanın solunmaması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Müge Ensari Özay, bu dumanın solunması sonrasında titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomların ortaya çıkabileceğine dair de uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Müge Ensari Özay, özellikle de yıpranmış, eskimiş ve çizilmiş teflonların kanserojen maddeleri daha çok açığa çıkardığını ifade ederek kullanımından kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

TEFLON TAVANIN ZARARLARI NELER?

CNN Türk'te yer alan habere göre, teflonun esasında genel olarak güvenli ve kararlı bir bileşik olduğunu aktaran Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle konuştu:

"Bilimsel çalışmalarda teflonun aşırı ısınmasıyla ilgili riskler de incelendi. 260 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yapışmaz pişirme kaplarındaki teflon kaplamalar parçalanmaya başlayarak havaya toksik kimyasallar salar. Bu dumanların solunması polimer dumanı ateşi olarak bilinen geçici semptomlara yol açabilir.

Titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici grip benzeri semptomlar oluşturur. Başlangıç, maruziyetten 4-10 saat sonra ortaya çıkar ve durum genellikle 12-48 saat içinde düzelir. Bazı vaka çalışmaları, aşırı ısınmış teflona maruz kalmanın akciğer hasarı gibi yan etkileri olduğunu da bildiriyor."

TEFLON TAVA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Doç. Dr. Müge Ensari Özay, teflondan vazgeçemeyenlere sağlıklarını korumak için önemli tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Müge Ensari Özay, teflon tava kullanırken dikkat edilecekleri şöyle sıraladı:

* Teflon ürünlerin yüzeyini çizebilecek çelik, metal ve sert mutfak eşyalarını kullanmaktan kesinlikle kaçınılmalı.

* Çizilmiş ve yıpranmış tavalar açığa çıkardıkları 'kanserojen maddeler' nedeniyle bir daha kullanılmamalı.

* Teflon tava ve tencerelerin kullanımında çizilmeyi önlemek için yemek yapmaya başlamadan önce az miktarda yağ kullanılmalı.

* Yemek pişirirken aşırı ısınma sonucu ortaya çıkan gazların solunmaması için iyi bir havalandırma sağlanmalı.

* Teflon kaplar bakteri oluşumunu önlemek için her kullanımdan sonra iyice temizlenmeli.

* Yemek yapıldıktan sonra içinde bekletilmemeli ve yemeğin teflonla temas halinde olduğu süre en aza indirilmeli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN