Soğuk algınlığı, grip, alerjiler veya bazı solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar öksürüğe yol açar. Öksürük, genellikle vücudun bir savunma mekanizması olarak görülse de zamanla rahatsızlık vererek günlük aktiviteleri olumsuz etkiler. Öksürüğü hafifletmek ve geçirmek için bazı doğal yöntemlere başvurulabilir. İşte, öksürüğü geçiren doğal yöntemler...
Öksürük, boğaz bölgesinin mukus veya yabancı irritan maddelerden arındırılması adına oluşturulan doğal bir refleks hareketi. Genel olarak herkes belirli zamanlarda boğazını temizleme ihtiyacı içerisinde bu refleksini kullanabilir. Bazı bireylerde ise bu refleks oldukça sık meydana gelerek kronik bir duruma dönüşebilir.
Haberturk'te yer alan habere göre, öksürük kendi içerisinde oluşum süresi bakımından alt türlere ayrıldığı gibi meydana gelen şikayetin karakterine göre de sınıflandırılabilir.
ÖKSÜRÜK ÇEŞİTLERİ NELER?
BALGAMLI ÖKSÜRÜK
Eğer öksürükle birlikte balgam adı verilen sıvı geliyorsa buna ‘prodüktif öksürük’ adı verilir. Sinüzit, bronşit veya sigara tüketimi ise balgamlı öksürüğe neden olabilir. Ne yazık ki; özellikle sigara içen kişiler, öksürüğü ve balgamı sigara içmenin 'normal' bir sonucu olarak kabul etmektedir.
Oysa hem öksürük hem de balgam pek çok kronik ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklardan belki de en az bilineni bronşektazidir. Bunun için aslında sigara öksürüğü sanılan şikayet 'bronşektazi'ye ait olabilir.
ALERJİK ÖKSÜRÜK
Öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır ve solunum yollarının en üstünden en altına kadar herhangi bir noktadan kaynaklanabilir. Öksürüğü kesmek amacıyla ilaç kullanmak ve bu refleksi baskılamak çocuklarda çok tercih edilen bir uygulama değildir.
Alerjen duyarlılığının neden olduğu öksürük şikayetlerinin önüne geçebilmek için öncelikle hangi alerjene karşı duyarlılığın olduğu tespit edilmelidir. Bunun için çeşitli laboratuvar testleri ve alerji deri testleri tanı koyma amacıyla uygulanabilmektedir.
Alerjenin tanımlanmasından sonra uygun alerjenden kaçınma yöntemlerinin uygulanması, çevresel alerjen yükünü azaltacaktır. Ayrıca gerekli hallerde çeşitli semptom giderici ve koruyucu ilaçlar ve alerjene özgü immunoterapi (alerji aşı tedavisi) yöntemleri de tedavi basamaklarını oluşturmaktadır.
KURU ÖKSÜRÜK
Öksürükte balgam bulunmuyorsa bu durum kuru öksürük olarak tabir edilir ve boğazda gıcık bir his yaratır. Eğer ateş, mide bulantısı, halsizlik ile birlikte görülmüyorsa genellikle ciddi bir hastalık belirtisi olmasa da kuru öksürük özellikle nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi durumlarda ortaya çıkar.
ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?
Öksürüğün pek çok nedeni olabilir. Nezle ve grip, farenjit, astım, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği, tüberküloz, akciğerde sıvı toplanması gibi hastalıklar kuru öksürüğe neden olabilir. Sinüzit, bronşit veya sigara içimi ise balgamlı öksürüğe yol açabilir. Ayrıca; kronik kulak problemleri, uzun süre kullanılan tansiyon ilaçları ve sigara da öksürük nedenleri arasındadır. Zaman zaman öksürüğün nedeni psikolojik de olabilir.
ÖKSÜRÜKTEN KURTULMANIN YOLLARI
TUZLU SU GARGARASI YAPMAK
Ilık tuzlu su gargarası yapmak öksürüğe neden olan boğazdaki kaşıntıyı durdurmayı ve mukusu atmayı kolaylaştırır. Ayrıca burun kanallarını tuzlu su ile durulamak da tahrişe neden olan maddeleri dışarı atmayı ve mukusu temizleyerek iltihabı azaltmayı sağlayabilir.
ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil, güçlü antienflamatuar özelliklere sahiptir ve mukozayı yatıştırarak öksürüğü azaltabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
SICAK BUHAR İNHALASYONU
Sıcak su dolu bir kabın üzerine eğilerek buharını soluyabilirsiniz. Bu, boğazı rahatlatabilir ve öksürüğü hafifletebilir.
BAL VE LİMON
Bal, doğal bir öksürük yatıştırıcıdır; limon ise C vitamini açısından zengindir ve mukusu inceltmeye yardımcı olur. Doğal yatıştırıcılar olarak boğazı yumuşatır. Aynı zamanda sıcak su ile birlikte tüketildiğinde boğazı rahatlatır.
IHLAMUR VE BİTKİ ÇAYLARI
Ihlamur ve bitki çayları, öksürüğü hafifletmek ve boğazı yatıştırmak için sıklıkla tercih edilen doğal yöntemler arasındadır. Doğru şekilde hazırlanıp düzenli tüketildiğinde, solunum yollarını rahatlatıcı etkileriyle öksürüğün kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirler.
PROBİYOTİK TÜKETMEK
Vücudun bağışıklık sistemi için önemli bir destekçi olan probiyotikler, öksürük tedavisinde tercih edilir. Probiyotik içeren besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, öksürük şikayetlerinizi giderebilirsiniz. Probiyotik içeren gıdalar arasında yoğurt, kefir ve lahana turşusu gibi besinler bulunur.
BOL SU TÜKETİMİ
Öksürüğü hafifletmede oldukça etkili olan su içmek, boğazı nemlendirir ve boğazdaki mukusu incelterek dışarı atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede öksürüğe neden olan kuruluk ve/veya mukus ortadan kalkacağı için su içmek öksürme isteğini ortadan kaldırmaya yardım edecektir.
BOĞAZ PASTİLİ
Tükürük üretimini artırarak boğaz kuruluğunun neden olduğu öksürüğü kesmek için boğaz pastili emebilirsiniz. Mentollü olan boğaz pastilleri daha kolay nefes almaya yardımcı olacağı için solunum yollarını açmayı sağlar ve öksürüğü hafifletebilir.
GECE ÖKSÜRÜĞÜNÜ HAFİFLETMENİN YOLLARI
Gece öksürüğünü hafifletmek için öncelikle nedenine odaklanmak gerekir. Başın yükseltilmesi, yatış pozisyonunda mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engelleyerek reflü kaynaklı öksürüğü hafifletebilir. Odanın nemini artırmak, solunum yollarını yumuşatarak öksürük krizlerini azaltabilir.
Gece yatmadan önce bal ve limon içeren ılık bir içecek tüketmek, boğazı nemlendirip yatıştırarak rahatlama sağlayabilir. Toz akarlarını önlemek için nevresim ve yastık kılıflarını düzenli olarak yıkamak, alerji kaynaklı öksürüğün önüne geçebilir. Akşam yemeklerini hafif tutmak ve yatmadan birkaç saat önce yemek yemeyi bırakmak, reflüye bağlı öksürük krizlerini azaltabilir.