Et yemeğinin yanında veya sonrasında bu içeceği sakın içmeyin! Meğer demir eksikliğine neden oluyormuş

Et yemeğinin yanında veya sonrasında bu içeceği sakın içmeyin! Meğer demir eksikliğine neden oluyormuş

Sağlıklı beslenme tavsiyeleriyle yakından takip edilen Prof. Dr. Canan Karatay, kırmızı etin yanından tüketilmemesi gereken içeceği ve risklerini açıkladı. İşte detaylar...

Demir, insan vücudunun oksijen taşınmasında önemli rol oynayan temel metallerden biri. Türkiye'de yaygın olan demir eksikliğine değinen kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bazı alışkanlıkların bu duruma yol açtığını ve bu eksikliği gidermek için uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Canan Karatay, bazı besinlerin faydalı olduğunu belirtirken, işlenmiş gıdaların zararları hakkında da bilgiler verdi.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN ZARARLARI NELER?

Yurt'ta yer alan habere göre, demir eksikliği ciddi yorgunluğa neden olabilir ve bu durum genellikle genç kızlar ve yaşlılar arasında daha sık görülüyor. Demir eksikliği, kan kaybı veya kabızlık gibi durumlarla ilişkilendirilebiliyor.

Demir eksikliği, uykusuzluk, yorgunluk, anksiyete, huzursuzluk ve depresyon gibi olumsuz durumları tetikleyebilir ve bu belirtiler yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELER?

Prof. Dr. Canan Karatay, demirin vücut tarafından iyi emilebilmesi için bağırsak sağlığının önemini vurgulamış ve glutenin demir emilimini engelleyen bir faktör olduğunu belirtti.

Gluten içeren ekmek, un ve yulaf ezmesi gibi gıdalar, kronik kansızlık ve demir eksikliğinin yaygın nedenleri arasında.

Modern buğdayın yüksek gluten içerdiğini ve 'glutensiz un' olasılığının yanıltıcı olduğunu ifade eden Karatay, yeterli miktarda et tüketilmemesinin demir eksikliğinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

ET YEDİKTEN SONRA ÇAY İÇMEYİN

Prof. Dr. Canan Karatay, kırmızı etin, insan biyolojisinin en iyi demir kaynağı olduğunu ve et tüketiminin ardından yapılan bazı alışkanlıkların, özellikle etli yemeklerden sonra hemen çay içmenin, demir alımını engelleyebileceğini belirtti.

Demirin vücut tarafından emilimi için, yemekten hemen sonra çay içilmemesi gerektiğini önerdi.

Demir eksikliği yaşayan bireylerin doğal kırmızı et ve karaciğer tüketmeleri gerektiğini söyleyen Karatay, sağlıklı bir beslenme düzeninin bağırsak sağlığını destekleyerek demir emilimine katkı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, C vitamini takviyesinin demir emilimini artırabileceğini de ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN