Alya, Dilara, Ela, Can, Kıvanç, Kerem, Ceren, Demir, Nil... Yaşları 4 ile 18 arasındaki 36 çocuk Türkiye'nin yüreğine kor düşüren Kartalkaya faciasında hayatını kaybetti. İhmaller zincirinin net bir şekilde ortaya koyduğu sorumlulardan hesap sorulması beklenirken, yüreklerimizdeki yangın siyasi çekişme konusu yapıldı. Para hırsına kurban verdiğimiz taze fidanlar şimdi de 'partizanlık' kaygısının kurbanı oldu.
Türkiye, Kartalkaya yangın faciasında yitirdiği canlarına ağlıyor. 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınında ölenlerin en az 36’sının çocuk olduğu belirlendi. Sadece yarıyıl tatili yapmak isteyen çocukların yangın felaketine kurban gitmesi tüm ülkeyi yasa boğarken, yaşanan felaketin altından çıkan ihmaller zinciri isyan ettirdi. Olayın siyasi çekişme konusuna dönüşmesi ise acıyı daha da derinleştirdi.
RAPOR BEĞENİLMEDİ BİLİRKİŞİ DEĞİŞTİ
Kartalkaya Grand Kartal'da yarıyıl tatilinde yaşanan faciada 36'sı çocuk 78 kişi hayatını kaybederken 51 kişi yaralandı. Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi arasındaki 'ihmal ve denetim' odaklı sorumluluk tartışmaları sürerken, İtfaiye ön raporunda yangının 4. kattaki restoranda çıktığı bilgisi, tartışmaları daha da alevlendirdi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, tüm sorumluluğun belediyeye ve itfaiyeye ait olduğunu söyledikten sonra teammüllere aykırı olarak isim açıklamış ve bu isimlerin daha sonra gözaltına alınması tepki çekmişti.
‘MUĞLAK İFADELER KULLANIN’ BASKISI
Bakan Ersoy’un sorumlu olarak işaret ettiği Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise, ‘ön inceleme raporunu düzenleyen 7 bilirkişinin dosyadan el çektirildiğini açıkladı. CHP lideri Özel de “Otelin dışındaki 70 metrekarelik kafeteryaya verilen itfaiye raporu nedeniyle yangının sanki bu bölümde çıkmış gibi göstermek için algı yapıyorlar. Bilirkişilere baskı yaparak ‘Muğlak ifade yazın, 4. kat diye belirtmeyin, lokanta yazın”diyorlar. Amaç Bolu Belediyesini suçlu göstermek”dedi. Adalet Bakanı, Özel’in açıkladığı rapor için ‘korsan’ derken, görevden el çektirilen bilirkişiler yerine yenileri atandı.
ÇOCUKLAR İÇİN EN ACI KARNE HEDİYESİ
Kartalkaya Grand Kartal’daki yangın faciasında hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri tamamlandı. Yangında 78 kişi can verirken, felakette 4 ile 18 yaş ve altında 36 çocuğun hayatını kaybettiği belirlendi. Aileleri ile yarıyılda kar tatili yapmak isteyen çocukların yangın faciasına kurban gitmesi yürekleri dağladı. Olayın ardından ortaya çıkan ihmaller zinciri ortaya çıkarken kurumlar arasında ‘yetki ve sorumluluk’ kavgası başlaması, Türkiye’nin pırıl pırıl evlatları şimdi de ‘partizanlık’ kaygısının kurbanı oldu yorumlarına yol açtı.
HER AİLEDEN BİR ÇOCUK VEFAT ETTİ: Kartalkaya’ya gelen her aileden en az bir çocuk vefat etti. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, faciada yaşamını yitiren çocukların isimleri şöyle sıralandı: Alya Turan, Vedia Nil Apak, Nehir Sarıtaş, Ömür Kotan, Ayşe Maya Doğan, Vedat Çetiz, Mina Akişli, Alican Boduroğlu, Elif Nas Boduroğlu, Eren Bağcı, Doğa Doğan, Mavi Doğan, Pera Suyolcu, Demir Tüzgiray, Doruk Sarıtaş, Elif Derin Yalçın, Atlas Kaan Tokcan, Kemal Tokcan, Özüm Karataşlı, Esat Çetiz, Kerem Güngör, Lalin Doğan, Oya Kanpolat, Ala Dora Türkmen, Pelin Güngör, Dila İnal, Ela İnal, Sümeyye Güner, Bekir Sadık Gültekin, Muhammed Selim Gültekin, Yusuf Sinanettin Gültekin, Alya Altın, Defne Tüzgiray, Sedat Çetiz, Ela Dayı, Buse Dayı.
İHMALLER ZİNCİRİNİN SONU GELMİYOR: Yangın felaketine ilişkin Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, 14 kişi gözaltına alındı. Aralarında otel sahibi Halit Ergül’ün de bulunduğu 8 şüpheli, sağlık kontrollerinin ardından adliyeye gönderildi. Öte yandan olaya ilişkin isyan ettiren ihmaller zincirine bir yenisi daha eklendi. Yangın sonrası bir otel çalışanı ise denetim için gelen görevlilerin ücretsiz hizmetlerden yararlandığını, sigortasız çalışanların ise denetimlerden gizlendiğini iddia etti. Çalışan, “Denetime gelip de yediği, içtiği şeylerin parasını ödeyen yetkili görmedim. Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi farklı bakanlıklardan kişiler sık sık gelirdi. Bazıları kayak yapmak istediğinde, patronun adını verip misafiri olduklarını söylerdi.” dedi.
YANGIN MERDİVENİNİ KULLANSALAR ÖLÜME GİDERLERDİ
Grand Kartal otelde 10 yıl çalışan Erkut Malaycı ise otel ile ilgili açıklamalarda bulundu. Malaycı, “Yangın merdivenini kullansalardı ölüme gidebilirlerdi” dedi, yağmurlama sistemiyle ilgili de konuştu. Malaycı, “Otelde yangın merdiveni vardı ama iç kısmındaydı. Tabelalar vardı. Ama elektrikler kesildiği zaman oteldeki yangın merdivenlerini bulamazlardı. Bu yangın merdivenlerini kullansalardı otelin dışına çıkamazlardı. Yangın merdivenlerinin çıkışı kayak odasına gidiyordu. Orası da alev topuydu zaten. Yangın merdivenlerini kullansalardı ölüme giderlerdi.
ESKİ TURİZM BAKANI’NDAN ERSOY HAKKINDA ÇARPICI İDDİA
Grand Kartal Otel’deki yangını felaketi sonrası yaşanan tartışmalar devam ederken, eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u hedef aldı. Yücel, Bakan Ersoy’un yetkisini kullanarak usulsüz arazi tahsisleri yaptığını ve kendi şirketini büyüttüğünü iddia etti.
Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy hakkında dikkat çeken iddialarda bulundu. Yücel, Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınında hayatını kaybeden 78 yurttaşın ölümünden Bakan Ersoy’u sorumlu tuttu ve daha önceki görev dönemine dair ciddi suçlamalar yöneltti.
‘İHMALLERİN BAŞ SORUMLUSU’: Yücel, paylaşımında “Bakan Ersoy, Grand Kartal Otel’de kaybettiğimiz 78 yurttaşımızın ölümlerine yol açan ihmaller zincirinin baş sorumlusudur. Henüz kamuoyuna yansıtılmamış başka uygulamaları da var” iddialarında bulundu. Eski Bakan, Ersoy’un geçmişte Turizm Bakanlığı görevini kullanarak kamu arazileriyle ilgili çıkar sağlamaya yönelik adımlar attığını ileri sürdü.
Yücel, şu iddiaları dile getirdi: Turizm Bakanlığı tahsisiyle faaliyet gösteren bir otelin satılmasına Bakan kimliğiyle onay veren Ersoy’un, bu oteli daha sonra kendi şirketine aldığı iddia edildi. Ardından, otelin komşu parselinde bulunan 17 dönümlük 1. Derece doğal sit alanı niteliğindeki ormanlık araziyi işletmesine ekletmek için sit derecesinin düşürülmesi amacıyla Çevre Bakanlığı’na başvurduğu öne sürüldü. Kısa süre içinde sit derecesi düşürülen arazi, Bakan’ın şirketine tahsis edildi ve bu alan üzerindeki ağaçların kesilmesiyle inşaat projelerinin başladığı belirtildi.
‘MAXX ROYAL OTEL BÖYLE İNŞA EDİLDİ’: Yücel diğer bir paylaşımında ise, söz konusu tahsislerin ardından ormanlık arazinin yerinde Bakanlık onayıyla inşası yapılan binaların yükseldiği ve bu sürecin sonunda Maxx Royal Oteli’n de bu şekilde inşa edildiğini öne sürdü. Bahattin Yücel’in bu açıklamaları, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan henüz bir yanıt gelmedi. Ancak Grand Kartal Otel yangınıyla ilgili tartışmalar ve ihmaller zinciri iddiaları büyümeye devam ediyor.
BOLU BELEDİYESİ’NE SORUŞTURMA USULSÜZ
Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi arasındaki ‘ihmal ve denetim’ odaklı sorumluluk tartışmaları sürerken, faciaya ilişkin paylaşım yapan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediye başkan yardımcısı ve itfaiye müdürünün yasal bir soruşturma izni olmadan gözaltına alındığını belirtti. Belediye Başkanı, memurların gözaltına alınmasının yasa gereği soruşturma izni kararı gerektirdiğini, ancak böyle bir kararın olmadığını vurguladı. Özcan, ayrıca avukatlara yönelik gizlilik kararının mahkeme tarafından tebliğ edilmediğini, bu nedenle soruşturma ile ilgili gizlilik kararının olup olmadığının belli olmadığını ifade etti. Tanju Özcan, yaşananları ‘hukuk cinayeti’ olarak nitelendirerek, Türkiye’deki vicdan sahibi tüm hukukçuların dikkatine sunduğunu bildirdi.
KARTALKAYA FELAKETİ DÜNYA BASININDA
Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan otel yangını dünya basınında yer aldı. Basına yansıyan haberlerde, ülkede hem hüzün ve yasın hem de kaynayan bir öfkenin olduğu belirtildi.
Türkiye’yi derinden sarsan Grand Kartal Otel’deki yangın, dünya basınında da geniş yer buldu. İngiltere’den ABD’ye, Fransa’dan Almanya’ya basına yansıyan haberlerde, yaşanan olayın kamuoyunda hem üzüntü hem öfke yarattığına, oteldeki güvenlik önlemlerinden yaşanan yangının sorumlularının kim olduğuna kadar bir dizi soru işaretinin kamuoyunda tartışıldığına işaret edildi. İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, yangına ilişkin ‘Türkiye’deki ölümcül otel yangını, güvenlik endişelerine ve siyasi bir suçlama oyununa yol açtı’ başlıklı haberinde, yaşanan ‘Trajedinin hesap verebilirlik ve reform çağrılarını’ beraberinde getirdiğini belirtti. Habere göre, bağımsız uzmanlar da otelde temel yangın güvenlik önlemlerinin olmadığına işaret etti.
Fransa’nın AFP haber ajansı, yangına ilişkin haberinde, Türkiye’de ‘kaynayan bir öfke’ olduğuna dikkat çekti. Oteldeki güvenlik önlemlerine ilişkin soru işaretlerinin arttığına işaret edilen haberde, yangın sonrasında ülkede yas ve üzüntünün yanı sıra öfkenin de hâkim olduğu belirtildi. İngiltere’nin The Guardian gazetesi de Kartalkaya’daki yangına ilişkin haberinde, güvenlik önlemlerine ilişkin soru işaretlerinin arttığına dikkat çekti. ABD’nin The New York Times (NYT) gazetesi, “Kış tatilinde kayak tatili için gelen konuklar ve orada kalan işçiler kendilerini yoğun bir duman bulutunun arasında, kaçmak için çabalarken buldu” gözlemine yer verdi. Almanya’nın Der Spiegel haftalık siyaset dergisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfla “Türk hükümeti otel yangının ardından baskı altında: Kartalkaya faciasında Erdoğan’ın ne kadar suçu var?” diye sordu.