Havalimanının mermeri Brezilya’dan gelecek

Havalimanının mermeri Brezilya’dan gelecek

Yeni havalimanında kullanılacak taşlar için Türk doğal taşını öneren İMİB Başkanı Kahyaoğlu, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatı olduğunu söyledi. Kahyaoğlu, “Buna rağmen bazı meslektaşlarımız, yüklenici firmaları Brezilya’dan taş ithal etmeye ikna etti” dedi.

GİZEM KARATAŞ

Dünyadaki 90 çeşit doğal taş madeninin yüzde 60’ı Türkiye’de fakat dünyadaki doğal taş ihracatından Türkiye’nin aldığı pay oldukça düşük. Bu konudan oldukça şikayetçi olan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, 2017’de yeni projelerle 3 yıl önceki ihracat rakamlarını geçmek istediklerini söyledi. 2013 yılında 2.2 milyar dolar ile ihracatın tavan yaptığını ifade eden Kahyaoğlu, hedefin dünyadaki doğal taşın yüzde 25’ini satmak olduğunu dile getirdi. Kahyaoğlu, 2017 yılında 40 milyon lira bütçe ile Türk doğal taşını dünyaya tanıtacaklarını, bu kapsamda 2017 yılını dünyada ‘Türk doğal taşı tanıtım yılı’ ilan ettiklerini vurgulayarak, Türk doğal taşının dünyaya tanıtılması konusunda çok mücadele ettiklerini belirtti.

Kahyaoğlu, Çin’de, 5 Temmuz 2015 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri bir seyahatte, 3’üncü havalimanında kullanılacak taşların Türk doğal taşı olması konusunda Cumhurbaşkanına ricada bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanına 3’üncü havalimanında kullanılacak tüm doğal taşların Türkiye’deki firmalar tarafından karşılanması ricasında bulundum, ‘Siz söylerseniz yaparlar’ dedim. Cumhurbaşkanımız bunun güzel bir fikir olduğunu ancak havalimanının özel firmalarda olduğunu söyleyerek, karışamayacağını belirtti. Ben de ‘Sizin sözünüz emirdir, yaparlar’ diye konuştum. Kendisi orada bana bir şey söylemedi. Aradan bir hafta geçti. Havalimanı ekibinden bir arkadaş beni aradı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yeni havalimanında Türk doğal taşı kullanılacağını belirtti.” “Bizden granit numunesi istediler. Biz kendilerine iki firma bulduk. Havalimanı ekibine özel sergi açarak 300 tane taş numunesi gösterdik.

Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Enerji Bakanının isteğiyle havalimanında Türk doğal taşı kullanılmasına karar verildi” diye konuşan Kahyaoğlu, toplamda 1,3 milyon metrekare taş kullanılacak havalimanında daha sonra ithal taşa dönüldüğünü kaydetti. Kahyaoğlu, “Bu havalimanı gelecek 100 yılın reklam panosu. Türkiye var oldukça o havalimanı da orada olacak. Bugün havalimanında reklam vermek için küçük bir pano kiralasanız, 8-10 bin liradan aşağı fiyat alamazsınız” dedi. Havalimanının tamamı Türk doğal taşlarından yapılsaydı bu reklama paha biçilemeyeceğini ifade eden Kahyaoğlu, “Bunun yapılmasını kim engelledi? Yine bizim meslektaşımız olarak gördüğümüz birileri engelledi.

Arkadaşları İtalya’da gerçekleşen fuarda gördüğümde ‘Yanlış yapıyorsunuz, Türk doğal taş sektörüne ihanet ediyorsunuz’ dedim. Onlar da bana Türk doğal taşında çok fazla radyasyon olduğunu söyledi. Bu radyasyon her granitte belli oranda mevcut, bunu tespit etmek zor değil. Bu sektör temsilcileri, firma sahiplerini Brezilya’dan havalimanına taş getirme konusunda ikna ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına rağmen bunu yaptılar” açıklamasında bulundu. Kahyaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuyu son 1-1,5 ayda defalarca Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söyledim ancak dönüş alamadım. Bu sektörden insanların, sektöre ihanet etmeleri çok yanlış.

Alacakları taşın metrekaresi 60x60. Bunun fiyatı Türkiye’de 120 lira. Brezilya’dan aldıkları ise 55 dolar. Son dönemde kur artışı çok fazla. Taş alımında kurdan kötü şekilde etkileneceğiz.” Buna ek olarak Atatürk Havalimanı’nda da İtalyan taşları kullanıldığını belirten Kahyaoğlu, New York’ta havalimanının CIP salonu yapımında bedava Türk doğal taşı vermeyi teklif ettiğini ancak aradan geçen 8 ayda randevu dahi alamadıklarını belirtti.

NUMUNELER TELEFONDAN

Kahyaoğlu, bir ay içinde uygulamaya alacakları mobil uygulaması için de “Dünyadaki herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye’de taşın benzerini ya da kendisini bulabilecek. O taşı hangi firmanın ürettiğini görüp temasa geçebilecek” dedi. Uygulamanın Türk doğal taşlarının içinde bulunduğu renk, cins, firma ve bulunduğu şehre göre tasnif yaptığını söyleyen Kahyaoğlu, “İçinde arama seçeneğinin de olduğu uygulama Çince, Arapça, İtalyanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde menüye sahip olacak” diye konuştu.

AĞAÇLANDIRMAYA BAŞLADIK

Kahyaoğlu ayrıca ağaçlandırma projesi de başlattıklarını ifade ederek, “Çevreci madencilik adına hatalarımız ve eksikliğimiz olabilir. Gidermeye çalışıyoruz. Bu kapsamda İMİB olarak mermer ocakları ve çevresinde 1 milyon metrekare ağaçlandırma çalışmasına başladık. Örneğin bir firmaya 20 bin metrekare için fidan vereceğiz. Firmalar bakmak, sulamak ve fotoğraf göndermek zorunda. İMİB olarak fidanları verip gitmeyeceğiz. Takibini yapacağız” ifadelerini kullandı.

ÇİN VE HİNDİSTAN ZİRVESİ

Kahyaoğlu, Türk doğal taşını tanıtmaya yönelik hem yurt içi hem de yurtdışında bir dizi projeleri hayata geçireceklerini vurgulayarak, “Dünya doğal taş ithalatından en büyük alan  olan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İş Birliği Zirveleri gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN