Güneydoğu Anadolu ekonomisine terör darbesi

Güneydoğu Anadolu ekonomisine terör darbesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Çözüm Süreci ile başlayan ekonomik iyileşme terör saldırılarıyla büyük darbe aldı.

[Karar]

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde terör eylemlerinin başlamasının ardından, ülkede terör yine gündemin ilk maddesi haline geldi. Suruç patlamasından sonra giderek artan saldırılar, ülkeyi derinden etkilerken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Çözüm Süreci ile başlayan ekonomik gelişmelere de büyük zarar verdi. 

Önce enerji kaynakları hedef alındı 

Temmuz ayı sonlarına doğru terörün hedefi enerji kaynakları oldu. Doğubeyazıt’ta Türkiye-İran karayolunun 23. kilometresi Hallaç mevkinde, Türkiye-İran doğalgaz boru hattına saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası meydana gelen patlamada vanaların hemen kapatıldı ve yangın söndü. 

Çok geçmeden, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının Şırnak’ın Cizre ilçesine 5 kilometre mesafedeki bir noktasına saldırı düzenlendi. Patlamanın hemen ardından hat vanaları kapatıldı ve petrolün boşa akışı önlenmiş oldu. 

Bu olayların ardından terör saldırıları sürekli olarak artmaya devam etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzlerce esnaf birer birer kepenk kapatmaya başladı, onlarca fabrikanın kapısına kilit vuruldu, bazı yatırım projeleri askıya alındı, birçok proje de iptal edildi. 

“Sermaye Batı illerine kaçıyor”

Konuyla ilgili olarak 12 Ağustos’ta açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Son iki haftadır bölge yine 1990 yıllardaki kaos ve matem havasına büründü. Bir esnafın böyle bir ortamda işyeri açması söz konusu değil. Terör, esnafı tedirgin ediyor, sermayeyi batı illerine kaçırıyor" diye konuştu. 

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde 4 bine yakın kişi çalıştığına ve küçük işletmelerde ilde 100 bine yakın istihdam sağlandığına dikkat çeken Ebedinoğlu, “Bu olayların devam etmesi, iş yerlerinin kapanmasını, dolayısıyla işsizliği, yolsuzluğu, hırsızlığı, sosyal problemleri artırır. Bu sorun çatışmayla çözülmez. Silahlar susmazsa bölge 1990'lı yıllardan daha kötü olacak. Çünkü yanı başımızda Suriye, Orta Doğu yanıyor. Oradaki ateş buraya sıçrayabilir. Bu sorunu bir an önce çözmek gerekiyor” dedi. 

“Yatırımcılar kararlarını ötelemek zorunda kalıyorlar”

Öte yandan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da ekonominin gelişmesi ve kalkınmanın sağlanması için huzurlu bir ortama ihtiyaç duyduklarını belirtirken, "Son dönemdeki üzücü gelişmelerle bırakın yatırım yapmayı maalesef ekonomiyi konuşamadığımız bir süreci yaşıyoruz. İnsanların yaşamını yitirdiği bir yerde siz yatırımdan, ekonomiden bahsedemezsiniz. Dolayısıyla yaşanan süreç ekonomiye zarar veriyor. Bu yatırımcıyı etkileyen bir durum. Yatırımcılar kararlarını ötelemek durumunda kalıyor” diye konuştu. 

Sayar, bir hafta sonra yaptığı ikinci açıklamada, bölgedeki olaylar ve hedef pazarlarda yaşanan gelişmelerden dolayı bu yılın ilk 7 aylık döneminde ihracatta yüzde 25’lik bir daralma olduğunu ifade etti. Sayar, yatırımların artırılması ve ekonomide gelişme sağlanabilmesi için silahların devre dışı bırakılması gerektiğinin altını çizdi. 

Türkiye’de artan terör olaylarıyla ilgili bugün konuşan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, siyasi istikrarsızlık ve terörün Türkiye ekonomisini zora soktuğunu belirtti. Çıkmaz, konuyla ilgili olarak, ''Terör saldırıları yatırım, ihracat ve ekonomiyi olumsuz etkiledi. Üretimi ve ihracatı olumsuz etkileyen siyasi istikrarsızlık ve terör sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekir'' diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN