YÖK’ten özel üniversitelere uyarı! Ücretler böyle hesaplanacak

YÖK’ten özel üniversitelere uyarı! Ücretler böyle hesaplanacak

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla beraber gözler tercih tarihlerine döndü. Devlet üniversiteleri kadar vakıf üniversitelerine de talep çok. Yüksek enflasyonla beraber vakıf üniversitelerinin 2024-2025 yılı öğrenin ücretleri de merak konusu oldu. YÖK’ten ise vakıf üniversitelerine ilk uyarı geldi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerinin dönemsel değil, yıllık zam yapmalarını talep etti. Vakıf üniversitelerinin yıl içinde birkaç kez zam yapması, öğrencilerin eğitim hayatını olumsuz etkilediği gerekçesiyle sık sık gündeme gelmişti.

YÖK’ÜN AÇIKLAMASI

YÖK’ün vakıf üniversitelerine gönderdiği yazıda, devlet üniversitelerinde 2011-2012 akademik yılından beri birinci öğretimdeki öğrencilerden katkı payı alınmadığı hatırlatılarak, vakıf yükseköğretim kurumlarının kazanç amacına yönelik kurulamayacağı belirtildi. Yazıda, öğrencilerin eğitim süresi boyunca öğrenim ücretlerinin yaklaşık güncellenme oranlarını bilmek istemelerinin haklı ve meşru bir talep olduğu vurgulandı.

YÖK’ÜN KARARLARI

YÖK’ün 10 Temmuz’da düzenlediği kurul toplantısında alınan kararlar şu şekilde:

• Yıllık Ücret Belirleme: Öğrenim ücretleri dönemsel değil, yıllık olarak belirlenmeli ve tercih veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ilan edilmeli.
• Ücret Artış Oranları: İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilen eğitim öğretim ücreti artış oranları aşılmamalı. Ancak yapılacak artışlarda en fazla Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalama oranı esas alınmalı ve bu güncellemeler resmi internet sitelerinden duyurulmalı.
• Beklenmedik Ücret Talepleri: Kayıt döneminden sonra, ilan edilmemiş ilave veya beklenmedik ücret artışı talebinde bulunulmamalı.
• Şeffaflık: İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı ve alınacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılmalı.

YÖK’ün bu kararları, öğrencilerin ve velilerin eğitim süresi boyunca karşılaşacakları mali yükümlülükler konusunda daha şeffaf ve öngörülebilir bir süreç yaşamalarını amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN