Yargıtay 'erkek ol' sözü için kararı bozdu! 'Erkek ol' demek hakaret mi?

Yargıtay 'erkek ol' sözü için kararı bozdu! 'Erkek ol' demek hakaret mi?

Yargıtay, bir kişinin zabıta amirine yönelik "erkek ol", "yürekli ol" şeklindeki ifadelerinin hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Sanığın, sözlerinin hakaret içermediğini, ancak "rahatsız edici söz" olarak nitelendirilebileceğini belirterek verilen hapis cezasını bozdu.

Mersin'de yaşayan bir kişi, tartıştığı zabıta amirine gönderdiği mesajlar ve sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle "hakaret" suçlamasıyla yargılandı. Olay, zabıta amirine “Benim bir elemanıma bir şey olursa tek muhatabım sensin, erkek ol erkek, görevini yap” şeklinde mesaj atılması ve bir internet sitesinde “Makamın hakkını veremiyorsan yapacak yürekli birine bırak, yürekli ol” paylaşımında bulunulmasıyla başladı.

YEREL MAHKEME HAPİS CEZASI VERDİ

Şikayet üzerine Mersin 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca yargılandı. Mahkeme, sanığa hakaret suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası verdi. Sanık, ifadelerinin hakaret içermediğini savunarak karara itiraz etti ve dosya temyiz için Yargıtay’a taşındı.

YARGITAY KARARI BOZDU

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak, sanığın kullandığı ifadelerin hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Dairenin kararında, hakaret suçlamasına ilişkin korunan hukuki değerlerin "kişilerin onur, şeref ve saygınlığı" olduğu vurgulandı.

Kararda, sanığın şikayetçiye yönelik kullandığı sözlerin "onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmadığı" belirtilerek, "Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi gerektiği, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını ya da sövme fiilini oluşturması gerektiği" ifade edildi.

"RAHATSIZ EDİCİ, KABA VE NEZAKET DIŞI"

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin kararında, sanığın kullandığı sözlerin rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzında olduğu, ancak hakaret suçunun unsurlarını taşımadığı kaydedildi. Bu nedenle sanığın beraat etmesi gerektiği halde mahkumiyetine karar verilmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR

Yargıtay'ın bu kararı, hakaret suçunun unsurları ve sınırları konusunda önemli bir emsal teşkil ediyor. Kararda, rahatsız edici ve kaba ifadelerin her zaman hakaret suçu kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu tür ifadelerin hakaret suçu oluşturabilmesi için onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta somut bir fiil veya olgu isnadını içermesi gerektiği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN