DEVA Partili Yeneroğlu'ndan Adli Yıl açılış mesajı: Yargı bağımsız değil

DEVA Partili Yeneroğlu'ndan Adli Yıl açılış mesajı: Yargı bağımsız değil

DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, yeni adli yılın başlangıcında yaptığı açıklamada, Türkiye’de yargı bağımsızlığının zedelendiğini ve hukukun üstünlüğünün ciddi şekilde ihlal edildiğini vurguladı. Yeneroğlu, "Adaletin daha fazla tahrip edilmediği bir yıl diliyorum" diyerek yargı sistemindeki sorunlara dikkat çekti.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 2024-2025 adli yılının başlaması dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'deki yargı sisteminin derin sorunlarına dikkat çekti. Yeneroğlu, ülkedeki yargı bağımsızlığının ciddi anlamda zedelendiğini ve yargı erkinin, adaletin tesisi dışında her türlü olumsuzlukla anılmaya başladığını belirtti.

Yeneroğlu, yargının tarafsız ve bağımsız olması gerektiğini vurgulayarak, “Hukuk devleti felç olmuş durumda. Yargı erki, adaleti sağlamaktan ziyade, iktidarın sopası gibi kullanılmakta ve kamuoyunun güvenini sarsan kararlar alarak adalete olan inancı yok etmektedir” dedi. Ayrıca, yargıda kayırmacılık ve yolsuzlukların sıradanlaştığını, bu acı gerçekle yüzleşmenin ve hukuk devletinin temel ilkelerine geri dönmenin zorunlu olduğunu ifade etti.

İktidarın, yargıyı baskı altına almak için çeşitli yollarla hakim ve savcıları etkilediğini belirten Yeneroğlu, “Hakimler ve Savcılar Kurulu, yargı mensuplarını sürgün, açığa alma ve rütbe düşürme gibi yöntemlerle cezalandırıyor. Bu durum, yargının bağımsız bir şekilde çalışmasını engelliyor” dedi. Ayrıca, yargı sisteminin mevcut yapısıyla hukuksuzluklara göz yuman bir hale geldiğini ve iktidarın, Anayasa Mahkemesi’ni baskı altına almaya çalıştığını vurguladı.

Yeneroğlu, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü endeksinde hızla gerilediğini ve ülkenin 147 ülke arasında 117. sıraya düştüğünü belirterek, "İşkence ve kötü muamele sıradanlaşmış durumda, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararlarının sayısı da bu durumu doğruluyor" dedi. Özellikle KHK mağdurlarına yönelik ihlallerin devam ettiğini ve AİHM kararlarının dikkate alınmadığını sözlerine ekledi.

Yeneroğlu, avukatlık mesleğinin derinleşen sorunlarına da değinerek, hukuk eğitimindeki kalite eksikliklerinin gelecekte daha büyük problemlere yol açacağını belirtti. Yargı paketlerinin ise mevcut adaletsiz düzeni değiştirmeye yetmediğini ve bu nedenle yargı bağımsızlığının tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak Yeneroğlu, tüm yargı mensuplarının yeni adli yılını kutlayarak, “Bu yılın, hukukun ve adaletin daha fazla tahrip edilmediği bir yıl olmasını diliyorum” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN