Türkiye'nin farklı alanlarında farklı güzellikler saklanmaya devam ediyor. Türkiye'yi geliştirme ve turizm potansiyelini arttırmak için devam eden çalışmalar doğrultusunda Erzurum'un Karayazı ilçesinde bulunan ve 2021 yılında sit alanı kabul edilen 40 Pencereli Mağaralar geçmişin izini günümüze taşıyor.
Erzurum'un Karayazı ilçesinde yer alan doğal mağaralar eşsiz bir güzelliği de beraberinde getiriyor. Aşağı Çıkılgan Köyü’nde bulunan mağaralarda kilise, tandır, oda ve şarap mahzeni gibi yapılar bulunmaktadır. Mağaraların hangi yöne ait olduğu ve kimler tarafından kullanıldığının tespit edilmesi amacıyla Erzurum Valiliği koordinesinde kapsamlı bir araştırma başlatıldı. Araştırma Atatürk Üniversitesi uzman ekipleri tarafından sürdürülecek.
2025 YILI TURİZM BAŞKENTİ
Erzurum'un farklı noktalarında keşfedilmeyi bekleyen birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 yılında tescil edilen mağaralar ile birlikte Erzurum, “2025 Turizm Başkenti” ilan edildi. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi yaptığı açıklamada bölgede saklı kalmış güzelliklerin gün yüzüne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
Karayazı ilçesi Aşağı Çıkılgan köyündeki kırık pencereli mağaraları ziyaret eden Vali Mustafa Çiftçi, "Burası yaklaşık 2 bin metre yükseklikte ve çok etkileyici bir bölge. Geçmişte bölgedeki terör olayları nedeniyle buralara ulaşmada zorluklar yaşanıyordu. Ancak artık devletimiz bu topraklarda güvenliği tam anlamıyla sağlamış durumda. Bu tür bölgeler, turizme kazandırılarak yerel halkın ekonomik olarak da fayda sağlayabileceği alanlara dönüşüyor." açıklamalarında bulundu.
BÖLGENİN TARİHİ MİRASI
Kırk Pencereli Mağaralar üzerinde yapılan çalışmalar doğrultusunda açıklamalarda bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, bölgenin tarihi mirasının gün yüzüne çıkarılabilmesi için hem akademik olarak hem de turizm amaçlı çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.
Erzurum'un doğal güzellikleri kadar tarihi zenginliklerinin de ön plana çıktığını belirten Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi olarak değerleri korunması, belgelenmesi ve turizme kazandırılması için farklı projeler yürütüldüğünü vurguladı. Hacımüftüoğlu, “ Kırk Pencereli Mağaralar gibi alanlar, geçmişin izlerini günümüze taşıyan eşsiz yapılardır. Buradan elde edilecek bilgiler, hem bölgenin tarihine ışık tutacak hem de Erzurum’un turizm potansiyelini artıracaktır.'' dedi.