Uzmanlardan vergi indirimi yasağına tepki: Kanunlar idari kararlarla değiştirilemez

Uzmanlardan vergi indirimi yasağına tepki: Kanunlar idari kararlarla değiştirilemez

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi dairelerine gönderdiği yeni talimatla vergi cezalarının uzlaşma ve indirim yapılmaksızın tahsil edilmesi istendiği gündeme geldi. Söz konusu talimatı değerlendiren uzmanlar, bu kararın fiili olarak kanun maddelerinin askıya alınması anlamına geldiğini ve bir idari yazı ile kanun maddesinin geçerliliğini yitirmesinin hukuki sorunlar yaratacağını vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairelerine yeni bir talimat göndererek vergi cezalarında uzlaşma ve indirim yapılmaksızın tahsil edilmesini istedi.

Ekonomim.com'da yer alan habere göre, söz konusu karar 24 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, Vergi Usul Kanunu’nun vergi cezalarında yüzde 75’e kadar indirim sağlayan 'uzlaşma müessesesi' fiilen kaldırılmış oldu.

Defterdarlıklara gönderilen yazıda, tüm uzlaşmalarda, vergi ve ceza tutarlarında herhangi bir indirim yapılmayacağı açıklandı. Uzlaşmaya konu vergi ve ceza tutarlarının mükellef ya da mükellef temsilcilerine aynen teklif edileceği ve indirim yapılmaması şartıyla uzlaşma sağlanabileceği, aksi halde uzlaşma yapılmadığına dair tutanak imzalanacağı belirtildi.

UZMANLARDAN VERGİ İNDİRİMİ YASAĞINA TEPKİ

Söz konusu karara ilişkin görüş bildiren uzmanlar, bu kararın fiili olarak kanun maddelerinin askıya alınması anlamına geldiğini ifade ettiler. Bir idari yazı ile kanun maddesinin geçerliliğini yitirmesinin hukuki sorunlar yaratacağını vurgulayan uzmanlar, bunun çok sayıda davaya neden olabileceğini belirttiler.

Uzlaşma müessesesi, Vergi Usul Kanunu’nda düzenleniyor ve kanuna göre; vergi cezalarında yüzde 75’e kadar indirim yapılabiliyor.

Mükellef, ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergiler ve bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları ile 5.000 (23.000 üzeri) Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tahakkuk edecek miktarları konusunda, vergi ziyaına sebebiyet verilmesinin kanun hükümlerine yeterince nüfuz edememekten ya da 369 uncu maddede yazılı yanılmadan kaynaklandığının veya bu Kanunun 116, 117 ve 118 inci maddelerinde yazılı vergi hataları ile bunun dışında her türlü maddi hata bulunduğunun veya yargı kararları ile idarenin ihtilaf konusu olayda görüş farklılığının olduğunun ileri sürülmesi durumunda, idare bu bölümde yer alan hükümler çerçevesinde mükellefler ile uzlaşabilir.

VERGİ USUL KANUNU MADDE 376

“Vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirme”

1. İkmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı Kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısı,

2. Uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergiyi veya vergi farkını ve vergi cezalarının %75’ini, bu Kanunun ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan ödeme süreleri içinde öderse üzerinde uzlaşılan cezanın %25’i,(1) indirilir. Mükellef veya vergi sorumlusu ödeyeceğini bildirdiği vergi ve vergi cezasını yukarıda yazılı süre içinde ödemez veya dava konusu yaparsa bu madde hükmünden faydalandırılmaz. Yukarıdaki hükümler vergi aslına tabi olmaksızın kesilen usulsüzlük cezaları hakkında da uygulanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN