Uzmanlar YKS sonuçlarını değerlendirdi: Eğitim sistemi alarm veriyor

Uzmanlar YKS sonuçlarını değerlendirdi: Eğitim sistemi alarm veriyor

2024 YKS sonuçları, eğitim sisteminin başarısını tartışmaya açtı. Eğitim uzmanı Abbas Güçlü, "TYT’de yeni mezun adaylar bile Türkçe dışında yetersiz kaldı! MEB sessiz kalmaya devam ediyor. Sınav sonuçları, eğitim sisteminin alarm verdiğini gösteriyor." diyerek durumun vehametine dikkat çekti.

Bu sabah ÖSYM tarafından açıklanan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, eğitim camiasında büyük yankı uyandırdı. Sonuçların açıklanmasının ardından eğitim uzmanı Abbas Güçlü, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmelerle dikkat çekti. Güçlü, sınav sonuçlarının yanı sıra, eğitim sisteminin genel durumu ve adayların performansı üzerine çarpıcı yorumlarda bulundu.

TYT SONUÇLARI: BEKLENENİN ALTINDA PERFORMANS

2024 Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) adayların genel performansı, eğitim sistemindeki sorunları bir kez daha gözler önüne serdi. Abbas Güçlü, özellikle yeni mezun adayların Türkçe dışındaki derslerde yetersiz kaldığını belirterek, "MEB sessiz! Kaç okul birincisi ilk 1000’e girdi? Şampiyonlar açıklandı da sıfır çekenler neden açıklanmadı?" ifadelerini kullandı.

1kapak-006.jpg

ÖSYM tarafından açıklanan verilere göre, 2024-TYT'de son sınıf öğrencilerinin doğru cevap sayısı ortalamaları şöyle:

Türkçe (40 soru): 21,427
Sosyal Bilimler (20 soru): 9,001
Temel Matematik (40 soru): 7,955
Fen Bilimleri (20 soru): 3,478

AYT SONUÇLARI: DURUM DAHA DA VAHİM

Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) ise durum daha da vahim bir tablo sergiledi. Abbas Güçlü, AYT sonuçlarına dair yaptığı değerlendirmede, adayların düşük performansına dikkat çekti: "Matematik 40/5,5, Fizik 14/2,2, Kimya 13/1,4, Biyoloji 13/2,3. Sorumlusu kim? Öğrenci mi, MEB mi, ÖSYM mi yoksa?.."

Verilere göre, AYT'de son sınıf öğrencilerinin bazı derslerdeki doğru cevap ortalamaları şu şekilde:

Matematik (40 soru): 5,5
Fizik (14 soru): 2,2
Kimya (13 soru): 1,4
Biyoloji (13 soru): 2,3

0,5 NETLE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ MÜMKÜN MÜ?

Abbas Güçlü'nün dikkat çektiği bir diğer önemli konu ise puan hesaplamasında Türkçe ve Matematik testlerinden 0,5 net yapmanın yeterli olması. Güçlü, "Puanın hesaplanması için Türkçe, Matematik testlerinden 0.5 net yapmak yetiyor! Eğer kontenjan dolmuyorsa, ki dolmadığı çok oluyor, o 0.5 netle üniversiteye girmeniz mümkün!" diyerek, sistemin zafiyetine işaret etti.

Verilere göre, sınava başvuran 300 bin aday sınava girmedi. 63 bin öğrenci ise sıfır çekerken, 0,5 neti olmayan on binlerce adayın bulunduğu görülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN