Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yaşayan vatandaşlar 200 km yol gittikleri Faraşin Yaylası’nda topladıkları bu otla ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Kilosu 100 TL’ye satılan ot, peynirle karıştırıp tüketildiğinde çeşitli faydalar sağlıyor…
Beytüşşebap’a bağlı 2.650 rakımlı Faraşin Yaylası, havaların ısınmasıyla birlikte yeşeren endemik bitki türleri ile dolup taştı. Yaylaya ulaşmak için 200 km yol giden vatandaşlar, peynir içine katılarak tüketilen sirik otunu topluyor. Otun kilosunu 100 TL’den satan vatandaşlar, ot toplamak için günlerce yaylada kalıyor…
Sirik toplamaya gelen vatandaşlardan Mehmet Bahşiş, "Buralar çok güzel. Geçen sene gelen bu yıl daha erken geliyor. Peynir içine katılan sirik otunu toplamak için Cizre'den, Şırnak'tan geliyoruz. Çok güzel bir doğası var" dedi.
Bilimsel olarak “Achillea millefolium” adıyla bilinen sirik otunun çeşitli faydaları da bulunuyor. İşte o faydalar…
SİRİK OTU FAYDALARI
Sirik otu, vücutta bulunan inflamasyonun azalmasına yardımcı olur. Bu yüzden, hafif ağrılar ile şişlikleri azaltmada etkilidir.
Yapılan bazı araştırmalar, sirik otunun bağışıklığı güçlendirebileceğini ortaya koymuştur. Bu da vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.
Sirik otunun yaraları iyileştirme etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde küçük kesikler, yanıklar ya da sıyrıklar gibi cilt yaralarının iyileşme sürecini destekleyebilir.
Sindirim sisteminin sağlığını destekleyen sirik otu, özellikle mide bulantısı, sindirim sorunları ve gaz gibi rahatsızlıklar için kullanılabilir.
Sirik otunun kanamayı durdurucu özelliği vardır. Yara ya da kesiklerdeki kanamayı azaltarak durdurabilir.
Sirik otu, kas spazmlarını ve kas ağrılarını hafifletmek için kullanılır.