Türkiye’nin en çok kullanılan tünellerinden biri uzatılıyor. Heyelanlara karşı güçlendirilmesine yönelik çalışmaların başlatılacağı tünel, o tarihten itibaren 50 gün trafiğe kapatılacak…
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tüneli’nin heyelanlara karşı güçlendirilmesine yönelik 2’inci etap çalışmalarının Temmuz ayı itibari ile başlayacağını açıkladı. Bakan Uraloğlu, 2022’de yaşanan heyelan sonrasında 2 etap olarak planlanan çalışmalarda 1’inci etabın 7 Kasım 2023 tarihinde tamamlandığını hatırlatarak, “2. etap çalışmaları kapsamında Bolu Dağı Geçişi’nin Kaynaşlı-Abant Kavşakları arasında kalan ve Bolu Dağı Tüneli’ni de kapsayan 23 kilometrelik kesiminin İstanbul istikameti 2024 yılı Temmuz ayında trafiğe kapatılacak, söz konusu istikamette trafik Abant Kavşağı’ndan D-100 Devlet Yolu’na aktarılacak. Sürücüler otoyola KaynaşlıKavşağı’ndan tekrar katılabilecekler. Çalışmaları 50 günde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
Bakan Uraloğlu, Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli’nin İstanbul-Ankara istikametinde 2 Nisan 2022’de yaşanan heyelan sonrasında yaşanabilecek benzer durumların önüne geçilmesi amacı ile tünel giriş yapısının betonarme temel üzerine çelik konstrüksiyon imalatıyla uzatılmasının projelendiğini belirterek, “Bu doğrultuda yapılan çalışma kapsamında Bolu Dağı Tüneli’nin her iki tüpünde portal uzatma çalışması yapılması planlandı. Projede bir tüpün 90 metre diğer tüpün ise 67 metre uzatılması ile viyadüklerde 9 adet çelik genleşme derzi değişimi yer almaktadır” dedi.
TOPLAM UZUNLUĞU 3.115 METREYE ÇIKTI
Çalışmaların 1’inci etabında, tünel portalının Ankara yönünün tünel girişinin, çelik konstrüksiyon, her biri 7 mm kalınlığında olan çift plakalı körüğe çelik yapı olarak ve 370 ton çelik kullanılarak 90 m uzatıldığını anımsatan Bakan Uraloğlu, “Böylelikle tünelin toplam uzunluğunu 3 bin 25 metreden 3 bin 115 metreye çıkardık. Yapılan bu çalışmayla söz konusu kesimde meydana gelebilecek bir heyelanın trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmamasını hedefledik” ifadelerine yer verdi.
3 viyadükte depreme karşı özel tasarımlı sigorta kutulu 5 adet çelik genleşme derzi değişimi yapıldığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, trafiğe kapatılan bölümde ağır yük şeridindeki tekerlek izi oturmalarının giderilmesi amacı ile 3.2 km üstyapı onarım çalışması, 3 km’lik kesimde ise orta refüjdeki beton bariyerlerin yenilenerek 7 Kasım 2023’te otoyolun trafiğe açıldığını söyledi.
2’İNCİ ETAP ÇALIŞMALARI TEMMUZ AYINDA BAŞLIYOR
Çalışmaların 2’inci etabının Bolu Dağı Geçişi’nin Kaynaşlı-Abant Kavşakları arasında kalan ve Bolu Dağı Tüneli’ni de kapsayan 23 km’lik kesiminin İstanbul istikametini Temmuz’da trafiğe kapatarak çalışmalara başlanacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, D-100 üzerindeki heyelan çalışmalarına bağlı olarak tarihin değişkenlik gösterebileceğini belirtti. Uraloğlu, söz konusu istikamette trafiğin Abant Kavşağı’ndan D-100 Devlet Yolu’na aktarılacağını söyleyerek, sürücülerin otoyola Kaynaşlı Kavşağı’ndan yeniden katılabilecekleri bilgisini verdi.
300 TON ÇELİK KULLANILACAK
Tünel portalının İstanbul yönü tünel çıkışının, çelik konstrüksiyon her biri 7 milimetre kalınlığında olan çift plakalı koruge çelik yapı olarak ve 300 ton çelik kullanılarak 67 metre uzatılacağını da aktaran Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Her iki tüp üzerine mühendislik dolgusu yapılarak çalışmalar tamamlanacaktır. Yapılacak bu çalışmayla söz konusu kesimde meydana gelebilecek bir heyelanın trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmamasını hedefledik. Viyadük-1 ve Viyadük-4’de depreme karşı özel tasarlanmış sigorta kutulu 4 adet çelik genleşme derzi değişimi yapacağız. Ayrıca, trafiğe kapatılan kesimde orta refüjdeki beton bariyerler yenilenecek. Ankara ve İstanbul arasında ulaşımı sağlayan bu önemli güzergahı bakanlık olarak ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda güçlendiriyor ve yeniliyoruz. Söz konusu çalışmaların yaklaşık 50 gün sürmesi planlanmakta olup otoyol trafiğe açıldıktan sonra mühendislik dolgusu ve gabion yapısının tamamlanması için şerit daraltmaları olabilecektir.”