Türkiye aşı üretim üssü oluyor! Aşıların yüzde 86'sını Türkiye üretecek: Hıfzıssıhha-Türkiye'de son noktaya gelindi

Türkiye aşı üretim üssü oluyor! Aşıların yüzde 86'sını Türkiye üretecek: Hıfzıssıhha-Türkiye'de son noktaya gelindi

Sağlık sektöründe yapılan yenilikler dikkatle takip edilirken son gelişme herkese heyecanlandırdı. Aşıların %86'sı Türkiye'de üretilecek. Hıfzıssıhha-Türkiye'de son noktaya gelindi. Türkiye artık aşı üretim üssü oluyor. İşte tüm detaylar….

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50.000 metrekarelik kapalı alanda hizmet sağlayacak olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap çalışmalarının çok yakın bir zamanda tamamlanacağını söyledi. O tarihten sonra her şey değişiyor. Sevindiren açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. İşte tüm detaylar…

O TARİHTEN SONRA HER ŞEY DEĞİŞİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 50.000 metrekarelik kapalı alanda hizmet sağlayacak olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap İnşaat çalışmalarının yakın bir zamanda tamamlanacağını duyurdu. Merkezin hizmete başlaması ile birlikte 2008 yılından itibaren bağışıklama programlarında yer alan aşıların %86'sının Türkiye'de üretileceğini duyurdu.

asi.jpg

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile Türkiye'nin aşı üretim üssü olmak için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Bakan Koca, , "Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 50 bin metrekarelik kapalı alanla hizmet verecek olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. En son 1998'de verem aşısı üreten ve o tarihten sonra aşı üretimine ara veren Türkiye, Kovid-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başardı.” açıklamalarında bulundu.

turkiye-asi.jpg

İnşaat çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getiren Fahrettin Koca, aşı üssü olarak planlanan yeni Hıfzıssıhha merkezinin çeyrek asır sonra Türkiye'nin bu alanda yeniden söz sahibi olmak için büyük bir adımı olduğunu söyledi. Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50.000 metrekarelik alanda kapalı olarak inşa edilecek merkezde genetik ürünler ile birlikte AR-GE ve üretim çalışmaları yürütülecek.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

İlk etap çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını dile getiren Fahrettin Koca, akıllı bina teknolojisi ile donatılacak olan üretim merkezinin inşa çalışmalarının 3 etapta ilerlediğini söyledi. İlk etap çalışmalarının sonuna yaklaşıldığını dile getiren Bakan Koca, şu açıklamalarda bulundu:

asi-uretim-bakan-koca.jpg

“İlk etabın inşaatı tamamlanma noktasına gelirken, bazı araştırma, üretim laboratuvarlarını içerisine alan bölümün yıl sonuna kadar hizmete alınması hedefleniyor. Merkez inşaatının 2'nci etabında ise aşı üretim tesisleri yer alacak. 3'üncü etapta cihazların montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılacak. Sağlık Bakanlığı, yeni Hıfzıssıhha Merkezi ve Türkiye'de aşı üretim süreçleriyle ilgili bilgi birikimine sahip bilim insanlarıyla bilgiyi ürüne dönüştürmeyi, yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi 3 aşının teknoloji transferiyle Türkiye'de üretimi planlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den itibaren bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86'sının ülkemizde üretilmesi sağlanacak"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN