Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması ile ilgili farklı bir detaya dikkat çeken Yer Bilimci Dr. Süleyman Pampal, "Acilen önlenmelidir" dedi. Bölgedeki toprak kaymasıyla ortaya çıkan o madde Fırat Nehri'ne karışırsa hayat bitebilir...
Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kayması faciası, bölgede büyük endişeye neden olurken, konunun uzmanları da ciddi uyarılarda bulunuyor. Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, facianın ardından Fırat Nehri'ne karışma ihtimali bulunan siyanür tehlikesine dikkat çekti.
İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait maden ocağında yaşanan toprak kayması sonucunda 9 işçinin göçük altında kaldığı biliniyor. Ancak yaşanan facianın boyutları sadece işçilerin can güvenliği ile sınırlı değil. Facia bölgesinde kullanılan zehirli siyanürün, su kaynaklarına karışma ihtimali de büyük bir endişe yaratıyor.
'FIRAT’A KARIŞMASI DEMEK BÜTÜN YAŞAMIN BİTMESİ DEMEK'
Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuya ilişkin Habertürk’te yaptığı açıklamada, facianın yaşandığı bölgenin Fırat Nehri'ne çok yakın olduğunu ve siyanürün nehre karışması durumunda bütün yaşamın tehdit altında olacağını vurgulayarak “Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehri'ne de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır" ifadelerini kullandı.