Tokat depremi Kuzey Anadolu fayını tetikler mi?

Tokat depremi Kuzey Anadolu fayını tetikler mi?

Tokat'ta meydana gelen ve Sivas, Kayseri, Çorum, Yozgat gibi çevre illerde de hissedilen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşları tekrar korku sardı. Akıllara gelen "deprem Kuzey Anadolu Fayı'nı tetikler mi" sorusuna yanıt veren uzmanlar, "Ana büyük deprem üretme potansiyeli olan fayı tetiklemesi veya etkilemesi mümkün görünmüyor" dedi.

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde geçtiğimiz gün meydana gelen 5.6 büyüklükteki deprem Yozgat’a bağlı Kadışehri, Çekerek ve Aydıncık ilçelerine bağlı yaklaşık 30 köyde hasara neden oldu.

'KUZEY ANADOLU FAYI'NI ETKİLEMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'

Yaşanan depremin ardından değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, "Tokat’ta meydana gelen 5,6’lık depremin Kuzey Anadolu Fayı'nı, yani ana büyük deprem üretme potansiyeli olan fayı tetiklemesi veya etkilemesi mümkün görünmüyor" dedi.

Buğdaylı fayının 6,6 büyüklüğüne varacak deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Özmen, "Deprem, Tokat, Amasya, Yozgat ve Sivas’a 70- 80 kilometre, 100-150 kilometre uzaklıklara varan büyüklükte bir deprem olduğu için kent merkezlerinde çok büyük bir hasar oluşturmadı." ifadelerini kullandı.

as8fas8.jpg

Yeni bir depremin yaşanma ihtimalinin belirsiz olduğunu ifade eden Özmen, şunları söyledi:

"Buğdaylı fayı üzerinde meydana gelen depremler kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta. Yani bu 5,6 büyüklüğündeki veya bunu biraz geçecek büyüklükteki depremlerin Tokat’ı etkilemesi olası değil. Buğdaylı fayına yakın olan yerlerde belki biraz tedbirli olmakta fayda var. Ama Tokat merkezi gibi Yozgat, Amasya ve Sivas gibi yerlerde çok da korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim"

'KIRSALA ODAKLANMAMIZ İYİ OLUR'

Deprem merkezi olan Sulusaray’da zemin ve inşa edilen yapıların standartlara uygun olmadığını belirten Özmen, kırsal dönüşümün önemli olduğunu kaydetti. Özmen, "Kırsalda olan, neredeyse hiç mühendislik hizmeti almayan, taşların üst üstte yığılmasıyla oluşturulan çok sayıda konut olduğunu da biliyoruz. Biz bir yandan kentlere odaklanırken bir yandan da kırsala odaklanmamız iyi olur." diye konuştu.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın, Türkiye ve dünyanın en aktif faylarından birisi olduğunun altını çizen Özmen, hattın doğu kısmında bulunan Yedisu segmentinin 240 yıldır gerilim biriktirdiğini vurguladı. Özmen, "Erzincan, Bingöl, Erzurum, Tunceli gibi yerleri 7 şiddetinden büyük bir deprem meydana gelirse etkileme ihtimali çok yüksek. Hatta bazen depremlerin mesafe tanımadığını çok daha geniş alanları etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Komşu illere de hasar verecektir bu." değerlendirmesinde bulundu.

'6’DAN BÜYÜK DEPREM OLMA OLASILIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ'

Türkiye'de 5-6 yılda bir 7’den büyük bir deprem meydana geldiğini belirten Özmen, "1 yılda da 6’dan büyük bir deprem meydana geliyor. Aslında bu istatistikler de bize önümüzdeki günler içinde veya yıllar içinde Türkiye’nin 6’dan büyük bir depreme de gebe olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye genelinde biz deprem verilerine ve diri fay bilgilerine baktığımızda önümüzdeki günler veya aylar içinde 6’dan büyük deprem olma olasılığını söyleyebiliriz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN