Sahra Çölü'nden Türkiye'ye doğru geliyor! Uzmanlardan 'maskeleri hazırlayın' uyarısı

Sahra Çölü'nden Türkiye'ye doğru geliyor! Uzmanlardan 'maskeleri hazırlayın' uyarısı

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü'nden Türkiye'ye yoğun toz taşınımı beklendiğini açıklarken akciğer rahatsızlıkları bulunanların üç hafta boyunca partikül tutucu maske takmaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Doğan Yaşar, tutucu maske bulunamadığı takdirde normal maske kullanılmasını önerdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nde öğretim üyesi olan ve iklim bilimi üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaptığı meteorolojik değerlendirmelerle mart ayının sonlarına doğru Türkiye'ye Sahra Çölü üzerinden toz taşınımının beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Yaşar'a göre, her yıl 2 milyar ton toz çöllerden taşınmakta olup, bu tozlar doğayı beslemekte ve gübrelemekte. "Tabakalı silikat" olarak adlandırılan bu tozlar, özellikle mart ayının sonundan nisan ayının son haftasına kadar yoğun bir şekilde taşınıyor.

Prof. Dr. Doğan Yaşar

RAHATSIZLIKLARI BULUNANLAR İÇİN BU SÜREÇTE MASKE ŞART

Prof. Dr. Yaşar, önümüzdeki dönemde yoğun bir çöl tozları taşınımı beklediğini ifade ederek, bu tozların ülkemize demir yüklü ve kırmızı renkli olarak ulaşacağını belirtti. Doğayı canlandıracak olan bu tozların yanı sıra, beraberinde yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, bir tek çam ağacının bile 12 milyar polen üretebileceğini vurguladı. Bu durumun özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikeli olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının yoğunlaşmasıyla araçların üzerinin çamura bulanacağını ancak tarımda verimliliğin artacağını dile getirdi. Tarım açısından olumlu olan bu durumun sağlık açısından da dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu belirtti. "Bahar alerjisi" olarak bilinen semptomların artabileceğini ve akciğer rahatsızlığı olan kişilerin partikül tutucu maske takmaları gerektiğini söyledi. Ancak korkulacak bir şey olmadığını da vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN