Prof. Dr. Şükrü Ersoy büyük deprem için şimdi de o ili işaret etti! 'Kurtulamayız' diyerek tüyler ürpertti!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy büyük deprem için şimdi de o ili işaret etti! 'Kurtulamayız' diyerek tüyler ürpertti!

Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, kritik bir deprem uyarısında bulundu. 4 ili kapsayan bir alan için konuşan Ersoy, özellikle bir il için büyük tehlikeye işaret etti. Ersoy, "Türkiye'nin en tehlikeli yeri, bütün kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni, işte bu faylar ve depremler. Biz depremden kurtulamayız" dedi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Derneği 'Türkiye'nin Deprem Gerçeği' konulu panel düzenlendi. Panele, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak ve Japon İnşaat Mühendisi Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki konuşmacı olarak katıldı.

Panelden elde edilecek gelirin, 'Evim Yuvan Olsun' kampanyasına aktarılacağı bildirildi.

"11 BİN DEPREMİN 5 AYDA OLMASI GEREKİRKEN, BİZ BUNU 3 HAFTADA GÖRDÜK"

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, depremlerin yoğunluğuna dikkat çekerek, "Özellikle o bölgede çok sayıda deprem oluyor. 11 bine yakın deprem var bölgede. Bu 11 bin depremin 5 ayda olması gerekirken, biz bunu 3 haftada gördük. Türkiye'de deprem aktivitesi bakımından bir hareketlilik var. Bu artçılar da bir yıl kadar sürecek. Türkiye'nin diğer yerlerinde de deprem oluşturabilir. Fayzonları olduğu için oralarda da aktiviteler var. Nitekim değişik alanlarda depremler oluyor, bir kısmı Türkiye'nin rutini içerisinde. Deprem bölgesindekiler özellikle artçı depremler. Büyük bir gerilim var, rahatlaması için en az bir yıl, belki biraz daha uzun bir süre gerekli" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN TEHLİKELİ YERİ"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul ve çevresinde ya da İzmir'de eninde sonunda büyük depremler olacağını belirterek, "Küçük depremlerden yola çıkarak, ardından büyük deprem geliyor deme şansımız yok. Eninde sonunda bölgede küçük depremler dışında, büyük depremler de olacak çünkü bölge buna müsait. Dolayısıyla İstanbul çevresinde, Marmara Denizi'nin içerisinde, İzmir ve Muğla'da da deprem olacak. Muğla büyük bir deprem bölgesidir. Türkiye'nin en tehlikeli yeri, bütün kıyılarının girintili çıkıntılı olmasının nedeni, işte bu faylar ve depremler. Dolayısıyla elbette riskleri de var. Konya'dan Tuz Gölü fayı geçiyor. Biz depremden kurtulamayız" dedi.

ali-kocak.png

"BİR YÖNTEM GELİŞTİREREK KARAR VERİP UYGULAMAYA GEÇMEMİZ GEREKİYOR"

Panelde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak ise İstanbul'da riskli bina sayısının 250 bini geçebileceğini vurgulayarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin binaları incelemeye devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ali Koçak, "İstanbul'da 1.5 milyon bina olduğunu düşünürsek, bu oran çok yüksek. Depremden önce önlem alacağız. Bu riskli binaları yıkıp yeniden yapacağız. Bunlar yıkıldığı zaman depremde hasar almayacak şekilde onarım yapacağız. Basit onarımlarla 90 bin binayı elden geçirebiliriz ya da yıkmak gerekiyorsa yıkalım. Hızlıca yeni konutlar üretelim. Bu insanların canını kurtarmak zorundayız. Şimdi 90 bin bina 1 milyon insan demek. Bu bir milyon insanı kurtaracağız. Kabiliyetimiz ve metotlarımız var. Bir yöntem geliştirerek, ne yapacağımıza karar verip uygulamaya geçmemiz gerekiyor" dedi.

kapak-145239.webp

JAPONYA'DA MÜHENDİS OLARAK BİR PROJEDE ÇALIŞMAK İÇİN 2 YIL STAJ VE SINAV ŞART

Panelin bir diğer konuşmacısı Japon İnşaat Mühendisi Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki de, kendi ülkelerinde çocuklara depremi küçük yaşlarda oyun oynayarak anlattıklarını, deprem tatbikatlarının yılda bir kez değil ayda bir kez yapılması gerektiğini söyledi.

Moriwaki deprem konusunda eğitimin de önemine de vurgu yaparak, "Mühendisler Türkiye'de 4 yıl okuyor. Diplomasını aldıktan sonra yetki sahibi oluyor. Japonya'da böyle değil. 4 yıl okuduktan sonrada inşaat mühendisi olamıyor, mimar da olmuyor. 2 yıl staj görüyor. Ardından devlet onu çok zor sınavlara sokuyor. Sınavı kazanınca ancak mühendis oluyor, iş yapmaya başlıyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN