EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte emekli olmaya hak kazanan vatandaşların merak ettiği soruları yanıtlayan emekli SGK şube müdürü Nergis Şimşek, "EYT kapsamında emekli olursam aylığım daha mı düşük olur?" sorusuna, "EYT kapsamında emekli olacakların aylıkları daha önce emekli olan sigortalılarla aynı şekilde hesaplanacak" yanıtını verdi. İşte, EYT ile ilgili merak edilenler...
Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca çalışanın beklediği kanun düzenlemesi nihayet geçen hafta yasalaşarak yürürlüğe girdi. EYT'liler SGK'ya başvuru yaparak emekli hakkından yararlanabilecek.
Mart ayında dilekçe veren EYT'liler, nisan ayında ilk maaşlarını alması bekleniyor. 4A SSK, 4B BAĞ-KUR ve EYT emeklileri, tahsis numarasına göre emekli maaşlarını fark tarihlerde alacak.
Emekli SGK şube müdürü Nergis Şimşek, Cumhuriyet'teki köşesinde EYT'lilerin merak ettiği soruları yanıtladı.
"EYT İLE EMEKLİ OLURSAM AYLIĞIM DAHA DÜŞÜK OLUR MU?"
Soru: EYT kapsamında emekliliğe hak kazandım. Normal emeklilik tarihim ise Eylül 2023 tarihinde doluyor. EYT kapsamında emekli olursam aylığım daha mı düşük olur? (Meral K.)
Sigortalıların emekli aylığına hak kazanma koşulları ile emekli aylıklarının hesaplanması farklı konulardır. EYT'lilere ilişkin yasa, yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarını düzenlemekte olup EYT düzenlemesi ile aylık hesaplama sistemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla, EYT kapsamında emekli olacakların aylıkları daha önce emekli olan sigortalılarla aynı şekilde hesaplanacak. EYT kapsamında Mart/2023 ayında emekli olmanız halinde, işten ayrılış tarihinize kadarki prim gün sayınız ve prime esas kazançlarınız aylık hesabında dikkate alınır. Eylül/2023 tarihinde emekli olmanız halinde, bu defa eylül ayına kadar 6 ay daha fazla çalışacağınızdan prim ödeme gün sayınız biraz daha fazla olacak ve bunun aylığa yansıması olumlu olacaktır. Ama aylık hesaplama sistemi aynıdır.
OCAK VE TEMMUZ ZAMLARINDAN YARARLANIR MIYIM?
Soru: EYT kapsamında emekli olabiliyorum. Merak ettiğim 2023 yılının ilk altı aylık döneminde veya ikinci altı aylık döneminde emekli olmam halinde 2023/Ocak ve temmuz aylarındaki zamları alabilir miyim? (Cem S.)
2023 yılında, ister 1 Ocak ister 31 Aralık’ta emeklilik talebinde bulunulsun, emekli aylığı, 2023 yılındaki çalışılan gün ve prime esas kazancı dikkate alınmak suretiyle 2023/ Ocak ayı itibarıyla hesaplanır. Hesaplanan bu aylık, aylık başlangıç tarihinin 2023 yılının ilk altı aylık döneminde olması halinde, aylık başlangıç tarihine 2023/Ocak ayında yüzde 30 oranında artırılarak getirilir. Aylık başlangıç tarihi 2023 yılının ikinci altı aylık döneminde ise hem 2023/Ocak ayında verilen yüzde 30 hem de 2023/ Temmuz ayında belirlenecek aylık artış oranı kadar artırılarak aylık başlangıç tarihine taşınır. Dolayısıyla aylığın hesaplanması yönünden Temmuz 2023 öncesi veya sonrasında talepte bulunulması arasında fark bulunmuyor.
NE KADAR SAĞLIK PRİMİ ÖDEMEM GEREKİYOR?
Soru: Şubat ayı sonunda işten ayrıldım. Bir süre çalışmayacağım. Genel sağlık sigortası primimi kendim ödeyeceğimden 2023 yılı için belirlenen tutar ne kadar? (Kazım S.)
5510 sayılı kanunun 60. mad/birinci(g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası primi aylık tutarı 10.008.00 TL x yüzde 3 = 300.24 TL’dir.