Köprü ve otoyollarda 1 Ocak'ta getirilen zammın ardından bir zam da 15 Mayıs'ta yapıldı. Artan geçiş ücretlerinden en çok etkilenen nakliyeciler isyan etme noktasına geldi. Bir nakliyeci, "Bizim araçlarımız ticari araç. Biz yüksek bedel ödüyoruz. Arabamız çalışırsa para kazanıyoruz. Kazandığımız paraya devlet göz dikti. Köprüye zam, otobana zam, vergiye zam. Bu yıl 4 tane vergi ödedim" diyerek dert yandı.
Artan enflasyon ve hayat pahalılığıyla birlikte vatandaşlar ekonomik zorluluklarla boğuşurken, iktidar son olarak otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine yaptığı yüksek zamlar, özellikle işi nedeniyle bu yolları kullanmak zorunda kalan nakliyecileri isyan ettirdi.
1 Ocak tarihinde kamuya ait otoyol ve köprülere yüzde 76, Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılan otoyol ve köprülere ise yüzde 50 oranında zam yapılmıştı.
15 Mayıs tarihinde 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri tek yön otomobil geçişi yüzde 60, Ankara-Niğde Otoyolu otomobil geçişi yüzde 40, 1915 Çanakkale Köprüsü otomobil geçişi yüzde 42 zamlandı.
KÖPRÜ VE OTOYOLLARA BÜYÜK ZAM
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin geçiş ücretlerinde önemli bir artış yapıldığını duyurdu. Tek yön otomobil geçiş ücreti yüzde 60 oranında artırılarak 15 TL'den 24 TL'ye yükseltildi. Aks aralığı 3.20 metre ve daha büyük olan araçlar için geçiş ücreti 19 TL'den 30 TL'ye, 3 akslı araçlar için 42 TL'den 67 TL'ye, 4 ve 5 akslı araçlar için 83 TL'den 132 TL'ye, 6 ve daha fazla akslı araçlar için ise 110 TL'den 175 TL'ye çıkarıldı.
Osmangazi Köprüsü için otomobil (birinci sınıf) geçiş ücreti yüzde 37,50 zamlanarak 290 TL'den 399 TL'ye yükseltildi. İkinci sınıf araçlar için geçiş ücreti 465 TL'den 640 TL'ye, üçüncü sınıf araçlar için 550 TL'den 760 TL'ye, dördüncü sınıf araçlar için 730 TL'den 1.005 TL'ye, beşinci sınıf araçlar için 920 TL'den 1.270 TL'ye, altıncı sınıf araçlar için ise 205 TL'den 280 TL'ye yükseltildi.
1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretlerinde de ciddi artışlar yapıldı. Birinci sınıf araçlar için geçiş ücreti yüzde 42 artışla 295 TL'den 419 TL'ye, ikinci sınıf araçlar için 370 TL'den 525 TL'ye, üçüncü sınıf araçlar için 665 TL'den 945 TL'ye, dördüncü sınıf araçlar için 740 TL'den 1.050 TL'ye, beşinci sınıf araçlar için 1.400 TL'den 1.990 TL'ye, altıncı sınıf araçlar için ise 75 TL'den 105 TL'ye yükseltildi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü için otomobil geçiş ücreti yüzde 40 zamlanarak 35 TL'den 49 TL'ye çıkarıldı. İkinci sınıf araçlar için geçiş ücreti 45 TL'den 65 TL'ye, üçüncü sınıf araçlar için 85 TL'den 120 TL'ye, dördüncü sınıf araçlar için 220 TL'den 305 TL'ye, beşinci sınıf araçlar için 275 TL'den 380 TL'ye, altıncı sınıf araçlar için ise 25 TL'den 35 TL'ye yükseltildi.
Son olarak, Ankara-Niğde Otoyolu'nda otomobil geçiş ücreti yüzde 40 artışla 210 TL'den 295 TL'ye çıkarıldı.
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan otoyol-köprü zammı açıklaması: Gerçekten çok düşük kalmıştı
Köprü ve otoyollara yapılan zamlar otoyol ve köprüleri kullanmak zorunda olan nakliyecileri isyan ettirdi.
Köprü ve otoyol zamları, işlerini yapmak zorunda olan nakliyecilerin tepkisine yol açtı. Gebze Nakliyeciler Garajı'nda toplanan şoförler, zamların etkilerini dile getirdi.
Zamlar herkesi etkilediğini söyleyen nakliyeci Oğuzhan Kaptan, "İzmir'den İstanbul'a kadar HGS'den 5 bin 150 lira kesiliyor. Zamdan önce 3 bin 800 lira ödüyordum. Mazot ve yedek parça zamlarıyla birlikte bu, sebze meyve fiyatlarına yüzde 40-50 yansır." dedi.
Zamlardan dolayı aracı çalıştırmaya korktuklarını söyleyen Şenol Candar ise, "Köprülere yapılan yüzde 50 zamdan sonra Osmangazi Köprüsü'nden geçiş 1.850 lira oldu. Bu maliyetler, ürün fiyatlarına yansıyor. 7 bin lira mazot parasına karşılık köprü, otoban ve diğer masraflarla kazanç kalmıyor. Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor." diye konuştu.
'HALKIN TASARRUF YAPMASI BEKLENİRKEN ZENGİNLER KEYİF YAPIYOR'
Orhangazi'den Gemlik'e kadar otoban ücreti 700 liradan 900 liraya çıktığını belirten nakliyeci İsmail Candar ise, "Kazandığımız paranın çoğu yola ve köprülere gidiyor. Devletin yollarını kullanırken yüksek bedeller ödüyoruz. Yüksek vergilerle de karşılaşıyoruz. Halkın tasarruf yapması beklenirken zenginler keyif yapıyor." dedi.
Serdar Türk ise mevcut koşullarda iş yapmak imkansız hale geldiğini ifade etti ve şunları söyledi:
"Zam yapıldığı tarihe kadar Yavuz Sultan Köprüsü'ne 500 lira ödüyorduk, şu an 750 lira olmuş. Biz kazanamıyoruz ki. Lastiklere zam geldi, her şeye zam geldi. İşin içinden çıkamıyoruz. Hatay'dan buraya biz 35 bin liraya geliyorduk. 3 bin lira komisyoncu alıyor, bize 32 bin lira kalıyor. Köprülere veriyoruz, mazot parasına geliyoruz. 3 günden beri buradayız, çıkamıyoruz. Her şey berbat durumda."
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam
Nakliyeciler, zamların işlerini ve yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirterek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade ettiler.
Zamların ardından sürücüler, pahalı olduğu için Osmangazi Köprüsü'nden geçmek yerine Eskihisar'daki feribotlara yönelmeye başladı. Zamlardan memnun olmayan sürücüler tepkilerini şöyle dile getirdi:
"Köprü yapıldığından beri ya bir ya da iki kere geçtim. Çok yüksek maliyetlerden dolayı köprüden geçmiyoruz."
'ARTIK GEMİLER DE YETİŞMİYOR'
"Köprülerdeki, otobanlardaki zamlardan dolayı zaten feribotlar şişmeye başladı. Artık gemiler de yetişmiyor. Burada bekliyoruz. Bu bir saat oluyor, iki saat oluyor. Feribotlar da artık sıkıntı yaşıyor. Artık sayısını mı çoğaltacaklar veya bu zamlara dur mu diyecekler bilemeyeceğiz."
'HER GÜN ZAM GELİYOR ALIŞTIK ARTIK'
"Her gün zam geliyor. Alıştık artık. Hükümet yemeye içmeye devam ediyor, bizlere yükleniyor. Alıştık artık. Onlar rahat etsin biz çile çekmeye devam. Osmangazi Köprüsü çok pahalı. Gidiş-gelişi buradan daha pahalı. Bu şekilde daha uyguna geliyor. Biraz yoruluyoruz ama olsun."