Kış günlerinin vazgeçilmezi resmen hazine! O illerimizde yetişiyor. Yetiştiren ister taze satıyor ister kuru! 1 metrekareden 1,5 kilo çıkıyor, kilosu 2 bin TL'den satılıyor...
Giresun ilindeki salep üretimi, yerel tarımı çeşitlendirme ve gelir kaynaklarını artırma çabaları kapsamında dikkat çekici sonuçlar veriyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün yürüttüğü projede, çiftçilere yüzde 50 hibe destekli salep yumruları dağıtıldı ve bu yatırımın meyveleri toplanmaya başlandı.
Tirebolu ilçesine bağlı Halaçlı köyünde çiftçi Mehmet Davut'un bahçesinde yapılan ilk hasatta, 1 metrekarelik alandan 1,5 kilogram salep elde edildi. Elde edilen bu verim, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından büyük bir başarı olarak değerlendirildi.
Salep, özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen sıcak bir içecek olarak bilinirken, köklerinden elde edilen toz halinin kilosu endüstriyel alanda yaklaşık 15 bin TL'ye kadar alıcı bulabiliyor. Çiftçiler ise elde ettikleri taze salepi kilogram başına 2 bin TL'den satışa sunuyorlar.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde, çiftçilere yönelik bu tür destekleyici projelerle bölgede tarımsal çeşitliliği ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi hedefliyor. Salep üretiminin yaygınlaştırılması, bölgedeki çiftçilere yeni gelir kapıları açarken, Giresun'un tarımsal potansiyelini de artırıyor.
EGE, AKDENİZ VE MARMARA'NIN DIŞINDA KARADENİZ'DE DE YAYGINLAŞIYOR
Salep fındığa alternatif olması için Karadeniz'de yaygınlaşıyor. Salep bitkisi Giresun'un dışında, Ordu ve Samsun'da da endüstriyel olarak yetiştirilmeye başladı.
Salep bitkisi, Türkiye'de özellikle iklim ve toprak yapısının uygun olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Salep yetiştiriciliği genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde daha yaygındır. Bu iller arasında;
- Aydın
- Muğla
- Isparta
- Kütahya
- Afyonkarahisar
- Denizli gibi iller öne çıkmaktadır.
Bu bölgeler, salep bitkisinin soğuğa dayanıklı olması ve belirli bir iklim istemesi nedeniyle elverişli koşullara sahiptir. Özellikle Ege Bölgesi'nin dağlık alanları, salep yetiştiriciliği için uygun alanlar sunmaktadır. Ayrıca, son yıllarda salep yetiştiriciliği, biyolojik çeşitliliği korumak ve yabanil salep toplamanın olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla da desteklenmektedir.