Marmara depremi sonrası uzmanlardan ilk değerlendirme: İstanbul için şu anda bir tehlike yok

Marmara depremi sonrası uzmanlardan ilk değerlendirme: İstanbul için şu anda bir tehlike yok

AFAD, merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Bursa ve İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde hissedildi. Korkutan sarsıntı sonrası uzmanlar İstanbul için ilk değerlendirmelerde bulundu. Jeolog Prof. Dr. Tüysüz "İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor" dedi.

AFAD, merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem Bursa ve İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde hissedildi. Uzmanlar vatandaşların merak ettiği birçok soruyu yanıtlarken değerlendirmelerde bulundu.

'İSTABUL İÇİN TEHLİKE YOK'

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz "İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor" dedi.

Deprem sonrası akıllara olası İstanbul depremi geldi. NTV'nin haberine göre, Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Gemlik’teki sarsıntının, beklenen İstanbul depremini tetikleyip, tetiklemeyeceğini anlattı.

Tüysüz depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda meydana geldiğini söyledi.

1kapak-002.jpg

'ÇEŞİTLİ FAYLAR VAR, BUNLAR BİRİ KIRILMIŞ OLABİLİR'

“Bu kol bizim büyük deprem beklediğimiz deprem değil. O nedenle İstanbul için şu an görülür bir tehlikeden bahsetmek mümkün görülmüyor” diyen Tüysüz “Gemlik Körfezi içerisinde çok çeşitli faylar var. Bunlardan birinin kırılmış olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

'BU DEPREM ÖNCÜDÜR'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara'da gerçekleşen depreme dair açıklamada bulunarak "10,42’ de Kuzey Anadolu Kırığının güney kolu, Akyazı, İznik, Gemlik üzerinden gelip, Mudanya-Kumyaka’da 5,4 km odak derinliğinden M5,1’lik deprem oluşturdu. Güney kolun İmralı yakında oluşturması beklenen deprem M6,4’dür. Bu deprem öncüdür. Ancak kuzey kolla, İstanbul ile ilişkisizdir" dedi.

'İSTANBUL'U ETKİLEYECEK BİR FAY DEĞİL'

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5,1'lik depreme ilişkin, "Marmara Denizi'nin güney kıyılarında asıl İstanbul'u etkileyecek bir fay üzerinde değil de başka bir fay üzerinde meydana gelen deprem olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Açıklamada bulunan Özmen, şöyle konuştu:

1kapak-003.jpg

"Marmara Denizi'indeki faylardan bir tanesinin kırıldığını söyleyebiliriz. Özellikle Marmara Denizi'nin güney kıyılarında Zeytinbağı fayı diye isimlendirilen bu fayın denize doğru uzantısında az önce meydana gelen 5,1 ve 4,5 büyüklüğündeki depremler gerçekleşmiş oldu. Bu İstanbul'a biraz uzak olduğu için yaklaşık 60-65 kilometre mesafede olduğu için İstanbul'da herhangi bir hasar yapma olasılığı yok denecek kadar az. Daha ağırlıklı olarak bu depremin Mudanya, Gemlik, Bursa illerini etkileme olasılığı çok daha yüksek. Deniz içinde olduğu için bu depremin herhangi bir yerde aldığımız bilgiler doğrultusunda da bir hasar yaratmadığını görüyoruz.

Türkiye'de depremlere karşı duyarlılık üst seviyeye geldiği için de 5,1 büyüklüğünden sonra başta Mudanya, Gemlik, Bursa, İstanbul olmak üzere insanlarda bir tedirginlik oluştu. Gelişmeleri iyi bir şekilde takip etmekte fayda var. Aslında biz İstanbul depremini konuşuyorduk bu biraz Marmara Denizi'nin güney kıyılarında asıl İstanbul'u etkileyecek bir fay üzerinde değil de başka bir fay üzerinde meydana gelen deprem olduğunu söyleyebiliriz.

OLASI İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

5,1 büyüklüğündeki bir depremin başka bir fay hattını tetiklemesi mümkün değildir. Söylemesi zor fakat kesinlikle sakin kalınmasında fayda var. AFAD ve Valiliğin yapacağı açıklamalara dikkat etmek lazım. Bu aralar biraz daha depreme duyarlı olup neler olacağını daha detaylı bir şekilde takip etmekte fayda var. Asıl olan sakin davranmak, en azından bir süre evlerin dışında durulması önerilebilir.

1kapak-006.jpg

İstanbul için değil de Mudanya, Gemlik, deprem merkez üssüne yakın olan yerlerde evlerine güvenmiyorlarsa, riskli olduğunu düşünüyorlarsa dışarıda da bekleyebilirler bir süre. Fakat evlerine güveniyorlarsa, sağlam olduğunu düşünüyorlarsa normal hayatlarına devam etmeleri önerilir. Deprem biliminde maalesef bir deprem olduktan sonra bunun ardından daha büyüğü gelecek mi, bu en büyük deprem miydi bilgisini verme şansını bize bilim vermiyor. Bölgenin deprem tehlikesini hepimiz biliyoruz. Deprem tehlike ve riskinin büyük olduğunu biliyoruz.

ARTÇI DEPREMLER OLASILIĞI

5,1 büyüklüğündeki depremin artçısı aslında 4,5. Bu büyüklüğe yakın büyüklükteki depremlerin de ilerleyen saatler içerisinde veya günler içinde olma olasılığının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. 5,1'i ana şok olarak kabul edersek bunun ardından artçı şoklar muhakkak olacaktır."

'SINIRLI BİR ALANDA GERÇEKLEŞTİ'

Jeofizikçi Cenk Yaltırak, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen depremler sonrası açıklamalarda bulunarak "Gemlik Çukuru'nu oluşturan faylardan birinde gerçekleşen deprem ve artçıların dağılımına göre sınırlı bir alanda gerçekleşmiştir" dedi.

1kapak-005.jpg

Yaltırak'ın açıklaması şöyle:

"Güney Marmara'da Gemlik Körfezi-Bandırma Körfezi arasında bulunan Kuzey Anadolu Fayı Orta Kolu doğusunda yer alan Gemlik Çukuru'nu oluşturan faylardan birinde gerçekleşen deprem ve artçıların dağılımına göre sınırlı bir alanda gerçekleşmiştir."

BÜYÜK DEPREM ÜRETME İHTİMALİ VAR

Yaltırak "Marmara'da hesaplanan deprem büyüklükleri var. Marmara'da 4 segment var. Bunların 7 ila 7.6 arasında dört tane büyük deprem üretme ihtimali var" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN