Marksist kuramcı Fredric Jameson yaşamını yitirdi

Marksist kuramcı Fredric Jameson yaşamını yitirdi

ABD’li Marksist edebiyat kuramcısı ve eleştirmeni ve Fredric Jameson, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Marksist edebiyat kuramcısı ve eleştirmeni Fredric Jameson, dün hayatını kaybetti.

1934’te ABD’nin Ohio eyaletine bağlı Cleveland kentinde doğan Fredric Jameson, Haverford College’da Fransız Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra 1960’lı yılların başında Yale'de aynı alanda doktorasını tamamladı.

Birgün'ün haberine göre, Jameson’ın Modernizm İdeolojisi, Postmodernizm ya da Geç Kapitalizmin Kültürel Mantığı, Siyasal Bilinçdışı, Diyalektiğin Birleştirici Güçleri, Marksizm ve Biçim, Ütopya Denen Arzu gibi çok sayıda eseri Türkçeye çevrildi.

Eğitimini aldığı edebiyat teorisi alanıyla kendini sınırlamayan Jameson, Frankfurt Okulu teorisyenleri; Lukács, Weber, Simmel, Barthes, Greimas, Deleuze gibi düşünürler; dedektiflik ve bilimkurgu romanları; Hollywood sineması; mimarlık teorileri; video sanatı; modernist resim ve edebiyat; postmodernizm teorileri; Çin'den Afrika'ya Üçüncü Dünya roman ve sineması; Marksist iktisat metinleri gibi çok farklı kültür ürünlerini ilgiyle takip edip yazdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN