Bu meyve doğada kendiliğinden yetişiyor bulaşıcı hastalıklara kalkan oluyor. Yapılan son araştırmalarla faydaları ortaya çıkan meyvenin fazlası ise zarar veriyor. İşte uzmanlar tarafından “Şifa deposu” olarak tanımlanan o meyve ve faydaları…
Doğada yetişen çördük meyvesi, son yapılan araştırmalarla birlikte sağlık açısından önemli bir şifa kaynağı olarak öne çıkıyor. Cumhuriyet Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ebru Yabaş, çördük meyvesinin antimikrobiyal özellikleriyle dikkat çektiğini belirtirken, fazla tüketilmesi durumunda zararlı etkileri olabileceğine de vurgu yaptı.
MEYVESİ DE ÇEKİRDEĞİ DE FAYDALI
Anadolu'da "ahlat" olarak bilinen çördük, sonbahar meyvesi olarak da anılmakta. Yapılan araştırmalarda, bu meyvenin hem meyve kısmının hem de çekirdeğinin sağlık açısından önemli faydalar taşıdığı tespit edildi. Doç. Dr. Yabaş, çördük meyvesinin doğal bir şifa kaynağı olduğunu ifade ederek, Sivas'ta yetişen türler üzerinde yoğunlaşan çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
DOZUNDA TÜKETMEK ÖNEM TAŞIYOR
Çördük meyvesinin meyve ve çekirdek kısımlarının sulu ekstreleri üzerinde yapılan çalışmalar, önemli antimikrobiyal aktiviteler gösterdi. Yabaş, “Bu meyvenin belli miktarlarda tüketilmesini öneriyoruz. İçerdiği etken maddeler nedeniyle zararlı etkileri ortaya çıkabilir, bu yüzden doz çalışmalarına öncelik verdik” dedi. Çalışmalarda meyvenin bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu özellikleri gözlemlendi.
Doç. Dr. Yabaş, çördük meyvesinin şifa deposu olmasına rağmen, ölçülü tüketilmesi gerektiğini vurguladı. "İçerdiği etken maddelere bağlı olarak belli dozlarda tüketilmelidir," diyen Yabaş, bu kapsamda çördük meyvesinden elde edilen sulu fazların, hem beslenme hem de takviye edici gıda olarak ürün geliştirme potansiyeli taşıdığını belirtti.
Çördük meyvesinin aşırı tüketimi, ishal gibi yan etkilere yol açabilir. Yabaş, bu yan etkilerin yanı sıra meyvenin iyileştirici özelliklerini de gözlemlediklerini ifade etti. Doz miktarının ayarlanması, bu meyvenin sağlık yararlarının ortaya çıkması açısından kritik bir öneme sahiptir.