Kazmayı vurdukları yerden tarih fışkırdı! 2 binden fazla eser gün yüzüne çıktı

Kazmayı vurdukları yerden tarih fışkırdı! 2 binden fazla eser gün yüzüne çıktı

Kazmayı vurdukları yerden adeta tarih fışkırıyor! 2 binden fazla tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı...

Ordu'nun Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesi sınırları içinde yer alan Kurul Kalesi, Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olarak dikkat çekiyor. 2 bin 300 yıllık tarihe sahip antik kale, son yıllarda yapılan kazı çalışmaları ile adeta geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarıyor. Bölgedeki kazılar, Pontos Kralı VI. Mithradates dönemine ait eserlerin yanı sıra mitolojik figürler ve tarihi objelerle zenginleşmeye devam ediyor.

2 BİN YILLIK TARİHE IŞIK TUTAN ESERLER

Belediye Başkanı 'tarih fışkırıyor' diyerek duyurdu: Binlerce eser bulundu - Sayfa 10

M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren ve Roma İmparatorluğu'na başkaldıran Pontos Krallığı'nın inşa ettirdiği kale, bugüne kadar pek çok önemli eseri barındırıyor. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkarılan Kibele Heykeli, Dionysos ve Pan figürleri, keçi biçimli hayvan heykelleri gibi değerli tarihi objeler dikkat çekiyor. Kazı ekibi, bu süreçte 2 bine yakın eseri toprak altından çıkararak günümüzle buluşturdu.

MİTOLOJİK FİGÜRLER VE HEYKELLER GÜN IŞIĞINA ÇIKIYOR

Belediye Başkanı 'tarih fışkırıyor' diyerek duyurdu: Binlerce eser bulundu - Sayfa 12

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt'un başkanlığını yaptığı kazılar, 6 arkeolog ve 15 işçinin titiz çalışmalarıyla sürdürülüyor. Bu kapsamda bulunan heykeller arasında çocuk Dionysos ve onu yetiştiren Pan figürü öne çıkarken, yine Dionysos kültü ile bağlantılı keçi biçimli kompozit kaplar da keşfedilen önemli parçalar arasında yer alıyor. Ayrıca, iki küçük Kibele heykelciği ve bereket tanrısı Dionysos'un protomları da bölgedeki kültürel zenginliği ortaya koyuyor.

Kazılarda sadece mitolojik heykeller değil, aynı zamanda bronz figürler, ritonlar ve antik döneme ait çeşitli objeler de bulundu. Apollon figürü, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa ritonu ve bronz kapı anahtarları gibi pek çok tarihi eser ortaya çıkarıldı. Ayrıca ok, mızrak uçları, pişmiş topraktan yapılmış kandiller ve testiler, bu bölgedeki yaşamın izlerini gün yüzüne çıkarıyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, bu kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, bölgedeki arkeolojik zenginliğe dikkat çekti. Başkan Güler, "Özellikle arkeolojik zenginliğimizin korunduğunu görüyoruz. Burada bulunan tarihi eserler ile tarih ve kültür zenginliğimize katkıda bulunuyoruz. Karadeniz'in iç Anadolu'ya ve Ege'ye göre arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi ama biz bunun tam tersi olduğunu gösteriyoruz. Buradan adeta tarih fışkırıyor. Buradan çıkarılan eserleri sergileyeceğimiz bir arkeoloji müzesinin hazırlıklarını yapıyoruz. Karadeniz Bölgesi ve Ordu tabiat güzelliklerinin yanı sıra arkeolojik zenginliği ile de bir çekim merkezi olacak" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN