Türkiye'nin en önemli üretim merkezleri arasında yer alıyor 6 saat boyunca kaynattığı ürünleri Avrupa'ya gönderiyor. Katma değeri yüksek ürünler arasında görülüyor 1 litresi 400 TL'den satılıyor.
Türkiye'nin en önemli nar üretim merkezi olarak bilinen Adıyaman, “ Nar Diyarı” olarak anılmaktadır. Samsat ilçesinde toplanan narlar katma değeri yüksek nar ekşisi ve nar suyu olmak için kazanlara doğru yola çıkıyor. Adıyaman'da üretilen 43.000 tonların 15.000 tonu Samsat ilçesinde üretilmektedir. Samsat ilçesinde üretimi gerçekleştirilen organik narlar üreticiler tarafından bahçeden toplanarak ayrılıyor. Ayrılan narların bir kısmı Avrupa ülkelerine gönderilirken bir kısmı da farklı ürünlere dönüştürülüyor.
GELENEKSEL YÖNTEMLERLE YAPILIYOR
Narlar toplandıktan sonra üreticilerin kendi yöntemlerine göre tanelerinden ayrılıyor. El birliği ile tüm narları tanelerinden ayıran işçiler geleneksel yöntemler ile nar suyu çıkardıktan sonra yaklaşık 6 saat kadar kaynatıyor. Kaynama süresini tamamlayan nar suları soğumaya bırakılırken organik nar ekşisi olarak şişelere doldurulduktan sonra paketleniyor.
Kilosu 15 TL'den satılan narların yaklaşık 15 kilosundan 1 litre nar ekşisi çıkarılıyor. Piyasada 1 litre organik nar ekşisinin fiyatı 400 ila 450 TL arasında değişmektedir. Bu yöntemle nar üreticileri nar ekşisi veya nar suyundan daha fazla gelir sağlıyor.
AVRUPA'YA İHRAÇ EDİLİYOR
Nar üretimi ve nar ekşisi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, “Ülke içerisindeki Pazar payı olarak kendinden söz ettiren Samsat ilçemizdeki nar üretimi, yurt dışındaki Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatla ilçemizde çok önemli bir yere sahiptir. Sadece tarladan toplamakla kalmıyoruz. Burada hem nar ekşisi üretiyoruz hem de meyve suyu olarak narları değerlendiriyoruz” açıklamalarında bulundu.
İLAÇSIZ ÜRETİME ÖZEN GÖSTERİLİYOR
Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat, Samsat Kaymakamlığı ve Samsat Belediyesi olarak çiftçiye organik tarım konusunda açıklamalar yapıldığını söyledi. Tam satın Nar Diyarı olduğunun altını çizen Fırat, organik tarımla birleştiğinde ise çiftçinin hem katma değeri yüksek ürün üretebildiğini hem de tarladan topladığı ürünlerden daha çok para kazandığını söyledi. Fırat, ürünlerin organik temiz ve ilaçsız olmasına özen gösterdiklerini de vurguladı.