Tartışmaların odağı olan ve Meclis'te kabul edilen yeni yasaya göre, sokak köpeklerine ötenazi uygulanmasını sağlamakla yükümlü belediyelere yasaya uymadıkları takdirde hapis cezası verilecek. Bakan Yumaklı, konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken, belediyeler için hapis cezasının 6 aydan 2 yıla kadar verileceğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen yeni yasa, sokak hayvanlarına yönelik tartışmalı bir düzenlemeyi hayata geçirdi. AK Parti ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edilen ve sokak hayvanlarına ötenazi uygulamasını onaylayan yasa, sahipsiz hayvanların kontrol altına alınması için gerekli adımları atmayan belediyelere ise ağır yaptırımlar öngörüyor.
BELEDİYELERE 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yasa ile ilgili yaptığı açıklamada, sahipsiz köpeklerin kontrol altına alınması için yeni düzenlemelere uyum sağlamayan belediyelere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verileceğini duyurdu. Yumaklı, bu düzenlemenin amacının toplumsal hayatı olumsuz etkileyen sorunların önüne geçmek olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı
Bakan Yumaklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon. Bu alanda 2004 ve 2021'de düzenlemeler yapılmış. Bu düzenlemelerin temel sebebi o dönemlerde ortaya çıkan sorunları çözmek amacıyla. Temel olarak da şunu söyleyebiliriz: Evcil hayvanların mal statüsünden can statüsüne taşınması, dönüştürülmesi bu düzenlemeler sayesinde olmuş. 2021 yılındaki düzenlemenin temel gerekçesi, o dönemde hayvanlara yapılan işkencelerin çok gündemde olmasıydı. O süreçte o sorunu çözmek üzere buradaki düzenlemeler gerçekleştirilmiş."
Bakan Yumaklı, sorunun temel kaynağının hayvanların sahipsiz olmasından kaynaklandığını iddia ederek sahipsizliğin sorumsuzluğu doğurduğunu ifade etti. "Artık herkes kabul ediyor ki, bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayat farklı şekillerde ve olumsuz bir biçimde etkileniyor" diyen Yumaklı, popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma ve rehabilitasyon gibi yöntemlerin önemini dile getirdi.
'YAKLAŞIK 4 MİLYON BAŞIBOŞ KÖPEK VAR'
Yaklaşık 4 milyon başıboş köpeğin olduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Yumaklı, "Bu hayvanların sürekli yer değiştirmesi ve net bir rakam elde edilememesi nedeniyle elimizdeki verilerden hareketle bu tahmini yapıyoruz" dedi.