İliç'teki maden kazasında 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken, faaliyetlerini durdurduklarını açıklamalarına rağmen, Anagold'un "İnsanları önemseyen şirket kültürü" vurgusuyla iş ilanı yayımlaması büyük tepkilere neden oldu. Şirket ilanı gece saatlerinde geri çekti.
Erzincan'a bağlı İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde göçük altında kalan 9 işçiden hâlâ haber yok. Ailelerin 4.günde de bekleyişi sürüyor. Anagold Madencilik’in işlettiği ve 400 kişinin çalıştığı belirtilen tesiste çalışan 8 kişi gözaltında.
Gazete Duvar'da yer alan habere göre, milyonlarca metreküplük liç yığınında işçileri arama çalışmaları devam ederken Anagold şirketi iş ilanı açtı. Anagold Madencilik A.Ş. adına Linkedln hesabından açılan ilanda kalite kontrolcü, örnekleme gibi alanların da bulunduğu toplam 8 birimi için başvurular alınmaya başlandı.12 kişinin başvurduğu ilan bir süre sonra geri çekildi.
'İNSANLARI ÖNEMSEYEN ŞİRKET KÜLTÜRÜ'
Dün Linkedln hesabından iş ilanı açan Anagold Madencilik A.Ş., liç alanındaki çökmenin ardından yaptığı açıklama ile bütün faaliyetlerin durdurulduğunu açıklamıştı.
"İnsanları önemseyen şirket kültürü" vurgusu yapılan ilanda şu ifadeler kullanıldı: "Dünya çapında hızla büyüyen altın madenciliği ve malzeme şirketimiz Anagold Madencilik için Maden Jeologu arıyoruz. Size şunları sağlayacağız:
- İnsanları önemseyen bir şirket kültürü
- Altın madeni sektöründe dünyanın en ayrıcalıklı tesislerinden birinde kariyer yapmak
- Hem kişisel hem de mesleki gelişim için mükemmel öğrenme deneyimi ve fırsatlar
- Şirket desteği konaklama ve diğer avantajlar/ayrıcalıklar
İLANINI GERİ ÇEKTİ
İlerleyen saatlerde şirket, 'eleman aranıyor' ilanını geri çekti. Şirketin Linkedln profilindeki ilanda "Başvuruları artık kabul etmiyor" uyarısı yer aldı.
ÇED RAPORU VERDİ, ŞİRKETE YÖNETİCİ OLARAK ATANDI
2010 yılından itibaren Çöpler Altın Madeni'ne karşı hukuk mücadelesi veren köylüler, çevreciler ve meslek örgütleri Anagold’un bölgedeki faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyor.
Madenin sınırlarını genişletmek için yaptığı başvurulara TMMOB, açtığı davalarda madenin liç alanında çökme yaşanabileceğini ve çevre felaketi yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.
İtirazlara rağmen Çöpler Altın Madeni için 3 kat kapasite artışının Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde onaylandığı ayrıca Kurum’un maden ile ilgili bir önergeye, "Gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verilmiştir" yanıtı verdiği ortaya çıkmıştı.
Madene ÇED raporunu veren SRK Danışmanlık'ın yönetim kurulu üyesi Ahmet Oğuz Öztürk'ün de daha sonra Anagold şirketi yöneticisi yapıldığı anlaşılmıştı.