İstanbul’daki büyük buluşmada, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan gelen belediye başkanlarıyla bir araya gelen Ekrem İmamoğlu, bölgedeki barış ve iş birliği için güçlü adımlar atma kararlılıklarını vurguladı. İmamoğlu, tüm insanları değerli kabul ederek, etnik ve dini ayrım gözetmeden ortak bir geleceğe ulaşma hedefini dile getirdi.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun öncülüğünde İstanbul’da gerçekleşen toplantıya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan belediye başkanları katıldı. Belediye başkanları, bölgedeki barışı, istikrarı ve ortak refahı teşvik etme amacıyla ortak bir mutabakat metni yayımlayarak 5 maddelik taahhütlerde bulundular.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan gelen belediye başkanlarıyla bir araya gelen Ekrem İmamoğlu, bölgedeki barış ve iş birliği için güçlü adımlar atma kararlılıklarını vurguladı. İmamoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Bu kadim coğrafyamızın, Orta Doğu'nun ve Kuzey Afrika'nın siz kıymetli ülkelerinin çok değerli şehirlerini bir araya getirerek, dertlerimizi, sıkıntılarımızı ve geleceğe dair güçlü adımlarımızı, kesinlikle ve kesinlikle her insanını değerli kabul eden bir anlayışla, inanç ayrımı yapmaksızın, etnik köken ayrımı yapmaksızın, cinsiyet ayrımı yapmaksızın, her insanını koruyan ve geleceğe medeni bir şekilde hazırlayan güçlü adımları birlikte atabilmenin oluşumunu, bu güçlü şehirlerle yapmayı arzu ediyoruz."
5 MADDELİK TAHAHHÜT AÇIKLANDI
Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinin belediye başkanları, ortak bildiri ile aşağıdaki taahhütlerde bulunduklarını açıkladılar:
- İstanbul’daki diyaloğu sürdürmek ve diğer şehirlere davet göndererek güçlü bir dayanışma ağı kurmak.
- Çatışma sonrası kentsel iyileşmeyi desteklemek için yerelleştirilmiş çözümler geliştirmek, yerinden edilmiş bireylerin kendi ülkelerine dönmelerini sağlamak.
- Şehirler arasında karşılıklı anlayış ve büyümeyi teşvik etmek amacıyla kültürel ve ekonomik alışverişleri artırmak.
- Şehirlerin, küresel platformlarda barış inşası ve sürdürülebilir kalkınmada temel aktörler olarak rolünü güçlendirmek için uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak.
- Hiçbir bireyin geride bırakılmaması için çalışmalar yapmak.
“GÜÇLÜ BİR BULUŞMA VE İŞ BİRLİĞİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Toplantının kapanışında konuşan Ekrem İmamoğlu, sürecin takipçisi olacağına dair açıklamalarda bulunarak, katılımcı ülkelerle gelecekteki adımları birlikte atmayı hedeflediklerini belirtti. İstanbul’a gelen belediye başkanlarına teşekkür eden İmamoğlu, bölgede sadece barışı değil, insani gelişmeyi ve iş birliklerini de konuşmanın önemine vurgu yaptı.
"Bundan sonraki süreçte, özellikle ben, bu sürecin, bütün katılımcı dostlarımız uygun görürlerse, takipçisi olacağım. Sizlerle oluşturacağımız bundan sonraki adımları nasıl atabiliriz konusunda görüşlerimizi ama birebir ama gerekli olduğunda hep beraber dijital ortamda, bir görüş alışverişine bu işi tabi tutarak, sürecin gelecekteki her adımlarına birlikte karar vereceğimiz ve güçlü buluşmalarla ve aynı zamanda yeni katılımcılarla bu halkayı daha da genişleteceğiz"
Temennimiz budur. İstanbul'a büyük onur verdiniz. Sizler buraya gelmekle, bu düşünceye büyük güç kattınız. Umarım bölgemizde sadece barışı konuştuğumuz, insani gelişmeyi konuştuğumuz ve çok güzel iş birlikleriyle şehirlerimizi daha da kalkındırdığımız günleri hep beraber yaşarız. Her birinize teşekkür ediyorum. Şehirlerinize, İstanbul'dan ve şahsımdan kocaman selamlar iletiyorum.”
İBB, BAĞDAT, AMMAN VE RAMALLAH İLE PROTOKOL İMZALADI
Toplantının sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bağdat Belediyesi arasında mutabakat zaptı imzalanırken, Amman Belediyesi ile iş birliği protokolü, Ramallah Belediyesi ile ise kardeş şehir protokolü imzalandı. Bu protokoller, şehirlerarası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Bu tarihi buluşma, Orta Doğu ve Kuzey Afrika şehirlerinin daha güçlü bir iş birliği ve dayanışma içinde hareket etme kararlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.