Balık sezonunun başlamasıyla ava çıkan balıkçılar önceki yıllara oranla limana daha az balıkla dönmeye başladı. Prof. Dr. Osman Samsun, küresel iklim değişikliğinin birçok konuda olduğu gibi balıkları da olumsuz etkilediğini belirterek, 'Balıkçılarımız 2 haftadır denizdeler. Ancak önceki yıllara göre, balıkların boylarının küçük olması ve kondisyon faktörü ile birlikte et veriminin düşmesi, avcılığı olumsuz etkiledi' ifadelerini kullandı.
Küresel iklim değişikliği ve artan deniz suyu sıcaklıkları denizlerdeki yaşamı da olumsuz etkiledi.
Balık stoklarının hassas bir denge içerisinde izlenmesi gerektiğini söyleyen Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, 'Balıkçılarımız 2 haftadır denizdeler. Ancak önceki yıllara göre, balıkların boylarının küçük olması ve kondisyon faktörü ile birlikte et veriminin düşmesi, avcılığı olumsuz etkiledi. Küresel iklim değişikliğinin, dünyada birçok konuda olumsuz tesirleri olduğu gibi, hamsi, lüfer, palamut gibi balıkların özellikle üreme, büyüme göçlerinin zamanlarını, sürelerini, periyotlarını da olumsuz etkiledi' dedi.
'BU SENE PALAMUDU ÇOK FAZLA GÖREMEDİK'
Geçtiğimiz yıl bol palamut avlandığını ve tüketicilerin palamudu uygun fiyatlara aldığını anımsatan Prof. Dr. Samsun, 'Ancak bu sene palamudu çok fazla göremedik. Çingene palamudu olarak bildiğimiz küçük palamutlar, ağustos ayında çıkarlar, eylül ayında yağmurlarla büyürler ve 750 gram ile 1 kilogram gibi ağırlıklara ulaşabilirlerdi. Yağmurların eskisi gibi düzenli yağmaması, balıkların önemli besin kaynağı olan planktonların yağışlar vasıtasıyla derelerden ve ırmaklardan gelmemesi; palamut, hamsi, lüfer gibi göçmen balıkların gelişmesini ve av vermesini olumsuz etkiledi' ifadelerini kullandı.
‘BALIK İHRACATININ BU YIL ARTMASINI BEKLİYORUZ’
Av yasaklarının zaman, yer ve teknik özellikler açısından üç kategoride sınıflandırıldığını ifade eden Prof. Dr. Samsun, “4,5 ay süren yasak zaman yasağıydı. Teknelerimizin avcılık yaptığı yerlerde, örneğin Marmara'da trol avcılığı yasak. Ege'de de bazı alanlarda yasaklarımız var. Akdeniz'de ava çıkacak bir trol teknesinin karides için mi çıkacağı, trol için mi çıkacağını, ilgili bakanlığa önceden bildirmesi gerekiyor. Teknelerde kullanılan ağlar, göz açıklıkları, Karadeniz'de, Akdeniz'de, Ege'de farklılık gösteriyor. Bunlar teknik özellikler açısından uygulanan yasaklardır. Yer yasakları ise halen devam etmektedir' diye konuştu.
Ülkemizin balıkçılarının av yasağı konusunda bilinçli olduklarının altını çizen Samsun, balık ihracatı konusunda şu ifadeleri kullandı:
"Balıkçılarımızın son teknolojileri çok iyi kullandıklarını, özellikle dünyanın birçok ülkesinde gözlemlediğimiz su ürünleri avlanma tekniklerini, en yeni ve modern teknikleri ülkemize transfer ettiklerini ve etkili bir şekilde kullandıklarını da biliyoruz. Dolayısıyla ülkemizde oldukça gelişmiş bir av filosu var. Denizlerde ve iç sularda koruma faaliyetleri yapılırken, ekonomik faydayı da sağlamak zorundayız. Su ürünlerindeki büyük yatırımlar, av filomuz ve yetiştiricilik üzerindeki gelişmeleri de dikkate alırsak, geçtiğimiz yıl 1,7 Milyar dolar ihracat yapıldığını biliyoruz. Bu yıl bunun daha da artmasın bekliyoruz”