İçişleri'nden yabancı uyruklularla ilgili yeni zorunluluk: Evlilik yoluyla vatandaşlıkta yasal kalış şartı

İçişleri'nden yabancı uyruklularla ilgili yeni zorunluluk: Evlilik yoluyla vatandaşlıkta yasal kalış şartı

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından evlendirme memurluklarına gönderilen bir yazı ile evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı almanın önüne geçilmesi için yeni bir şart getirildi. Böylelikle, evlenmek isteyen kişinin Türkiye'de yasal ikamet izni olması, vatandaşlık başvurusu için artık zorunlu hale getirildi.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, düzensiz göç ve kamu düzeninin korunması amacıyla evlendirme memurluklarına yazı gönderdi. Yazıda, 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'ye yerleşmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin sayısında büyük bir artış yaşandığı ve Türk vatandaşları ile evlilik yoluyla ikamet izni almanın suistimale açık bir durum haline geldiği vurgulandı.

Yazıda, Türk vatandaşları ile evlilik yoluyla ikamet izni alan birçok yabancı uyruklu kişinin, asıl amaçlarının Türk vatandaşlığı kazanmak olduğu ve bu durumun bazı kişiler tarafından suistimal edildiği belirtildi. Evlilik yoluyla vatandaşlık alma imkanı, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit edebilecek unsurların ülkeye girişini kolaylaştırabilir endişesi dile getirildi.

Bu suistimalleri önlemek ve kamu düzenini korumak amacıyla, evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin yasal ikamet izninin olması zorunlu hale getirildi. Yasal ikamet izni olmayan kişilerin evlenme müracaatları kabul edilmeyecek.

Gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımıza intikal eden yazılarda, sınırlarımızda bulunan ülkelerde yaşanan karışıklıklar ve ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle 2000'li yılların başından itibaren ülkemize yasal veya yasal olmayan yollardan gelerek yerleşmek isteyen yabancıların sayılarında büyük artış yaşandığı, Türk vatandaşı ile evlilik, ülkemizde ikamet izni alınması ve Türk vatandaşlığı kazanılmasında uygulanabilirliği kolay göründüğünden en çok tercih edilen yöntemlerden biri olup suistimale açık bir konu olduğu, ülkemize yasal yollardan giriş yapmamış olan yabancıların evlilik işlemlerinin gerçekleştirilmesi milli güvenlik ve egemenliğimizi tehdit edebilecek art niyetli kişilere, kolaylıkla ülkemizde kalma imkanı sağladığı, Türk vatandaşı olabilmenin kapılarını da açtığı bildirilmiştir."

Yazının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Kamu düzeninin sağlanması ve düzensiz göç ile etkin mücadele edilebilmesi amacıyla bir Türk ile bir yabancının veya iki yabancının evlenme işlemlerinde yabancı uyruklu kişinin geçerli pasaportu veya pasaport yerine geçen belge ile birlikte ülkemizde yasal kalış hakkının olması halinde evlenme müracaatının alınması ve durumun, ilinizdeki tüm evlendirme memurluklarına duyurulması." (

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN