Fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırmak için harekete geçildi! Fındık üreticilerine müjde! En verimli fındık çeşitleri tespit edildi. O fındık çeşitleri 1'e 10 veriyor! 1000 fındık bahçesinin incelenmesi sonucu 13 yeni fındık çeşidi belirlendi...
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi, fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla önemli projeler yürütüyor. Fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara çözüm bulmayı hedefleyen fakülte, ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ ve ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ projeleri kapsamında 1000’den fazla fındık bahçesinde detaylı incelemeler yaptı. Bu çalışmalar sonucunda verimi artırabilecek 13 yeni fındık çeşidi adayını tespit etti.
SAKARYA'DA FINDIK ÜRETİMİNDE ÖNCÜ PROJE: KLON SELEKSİYONU
SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir’in yürütücüsü olduğu ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ projesi, fındık tarımında ilk ıslah çalışması olarak dikkat çekiyor. Akyazı, Hendek, Karasu ve Kocaali ilçelerine bağlı köylerde yürütülen bu proje ile verim düşüklüğüne çözüm olabilecek çeşitlerin belirlenmesi amaçlanıyor.
Prof. Dr. Demir, proje kapsamında 1000’in üzerinde fındık bahçesinde kapsamlı incelemeler yapıldığını belirterek, “Bu incelemeler sonucunda, verim ve kalite özellikleri bakımından üstün 13 fındık çeşit adayı tespit ettik. 2024 yılında araştırmanın ikinci aşamasına geçerek bu çeşitlerin genetik farklılıklarını ortaya koyan moleküler genetik analizlerini gerçekleştirdik. Şimdi, bu üstün çeşitlerin aynı çevresel şartlardaki performanslarını belirlemek için bahçe tesis çalışmaları başlatılacak” ifadelerini kullandı.
TOZLAYICI FINDIK ÇEŞİTLERİYLE VERİM SORUNUNA ÇÖZÜM
İklim değişikliği nedeniyle fındıkta yaşanan tozlanma sorunlarına dikkat çeken Demir, özellikle ‘Çakıldak’ çeşidinde ciddi verim kayıpları görüldüğünü belirtti. Bu soruna çözüm üretmek amacıyla ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Demir, ülkemizin ilk tozlayıcı fındık çeşitlerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu kapsamda Karasu ve Kocaali ilçelerindeki fındık bahçelerinde bulunan yabani fındık tiplerinin, 'Çakıldak' çeşidine tozlayıcı olarak uygunluğunu araştırdıklarını belirten Demir, “Çiçeklenme zamanı, polen kalitesi, meyve ve zuruf şekli bakımından değerlendirdiğimiz tozlayıcı çeşit adaylarının ‘Çakıldak’ çeşidinin verim ve kalitesine etkilerini araştırdık. Ayrıca, polen muhafaza ve tamamlayıcı tozlama konularında lisansüstü tez çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN FINDIK TARIMINA ETKİSİ ARAŞTIRILIYOR
SUBÜ, farklı üniversitelerle iş birliği yaparak, iklim değişikliğinin fındık tarımına etkileri konusunda da araştırmalar yürütüyor. Özellikle budama ve terbiye sistemlerinin uygunluğuna yönelik çalışmalar, fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırma hedefiyle devam ediyor.
Sakarya’da yürütülen bu projeler, hem bölge fındık üreticilerine hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunacak. Yeni geliştirilen fındık çeşitleri ile verim ve kalitenin artırılması, fındık tarımında sürdürülebilirliğin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.