Eylül gelince sık sonra kaynatıp iplerle as! Yöresel lezzet yöresel üretim:Köylü arı gibi çalışıyor siparişe yetişmeye çalışıyor

Eylül gelince sık sonra kaynatıp iplerle as! Yöresel lezzet yöresel üretim:Köylü arı gibi çalışıyor siparişe yetişmeye çalışıyor

Siirt’te üzüm hasadının tamamlanmasının ardından şimdi de yöresel lezzetin üretim mesaisi başladı. Yüzyıllardır süren geleneği sürdüren köylü arı gibi çalışıyor siparişe yetişmeye çalışıyor. İşte detaylar…

Yöresel tatlılar arasında önemli bir yere sahip olan cevizli sucuk ve harire yapımı, Siirt'te yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Eylül ayında başlayan üzüm hasadı ile birlikte, yerel halk bu lezzetleri üretmek için kolları sıvadı.

ÜZÜM HASADI VE SUCUK YAPIMI

Eylül ayı itibarıyla üzümlerin toplanmasıyla başlayan süreç, sıkılan üzümlerin suyun kaynatılması ile devam ediyor. Üzüm suyu, büyük kazanda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Kaynayan üzüm suyu, daha sonra ceviz, fıstık ve bademle buluşturularak cevizli sucuk haline getiriliyor.

siirtte-cevizli-sucuk-uretimi-basladi-3.jpg

PESTİL YAPIMINDA DOĞALLIK VE GELENEK

Pestil yapımında kullanılan malzemeler tamamen doğal. Halil Gülpınar, "Pestilimiz sadece üzüm suyundan ve undan yapılıyor. Katkısız ve doğaldır. Herhangi bir katkı maddesi yoktur" diyerek ürünlerinin sağlığa olan faydasına dikkat çekti. Üç çeşit sucuk üretildiğini belirten Gülpınar, "Cevizli, fıstıklı ve bademli. Tercihe göre yapıyoruz" dedi.

siirtte-cevizli-sucuk-uretimi-basladi-1.jpg

Pestil yapımında mikroplardan arınma işlemi için toprak kullanıldığını ifade eden Seda Gülpınar, "Üzümleri sıktıktan sonra pisliğini arındırmak için toprak koyuyoruz. Üzüm suyu kaynadıktan sonra, toprak altta kalıyor ve temizleniyor" açıklamasında bulundu.

siirtte-cevizli-sucuk-uretimi-basladi-2-002.jpg

GELENEKSEL LEZZETLER GELECEĞE TAŞINIYOR

Siirt'te cevizli sucuk ve harire yapımı, sadece yerel bir tat olarak kalmayıp, aynı zamanda bu geleneksel lezzetlerin geleceğe taşınmasına katkı sağlıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen bu lezzetler, bölge halkı ve ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN