Elleriyle topluyor, dallarda bir tane kalmıyor! Kilosu 150 TL, hobi olarak başladığı iş para yağdırdı

Elleriyle topluyor, dallarda bir tane kalmıyor! Kilosu 150 TL, hobi olarak başladığı iş para yağdırdı

Yozgat’ta yaşayan Atilla Açıkgöz, 3 yıl önce başladığı işle şimdi adeta para basıyor. Dallardan tek tek ürünleri toplayan Açıkgöz, kilosunu 150 TL’ye satıyor…

Yozgat Sorgun’a bağlı Mehmetbeyli Köyü’nde yaşayan matematik öğretmeni Atilla Açıkgöz, 3 yıl önce hobi olarak bahçesinde böğürtlen yetiştirmeye başladı. 300 kökle böğürtlen yetiştirmeye başlayan Açıkgöz, kentin ana tarım ürünleri olan buğday, arpa ve yeşil mercimeğe alternatif olarak böğürtleni seçti. Evinin 6 dönümden oluşan bahçesinin 4 dönümüne 3 bin kök böğürtlen fidesi diken Açıkgöz, böğürtlenlerin bakımını yıl boyu özenle yapıyor.

yozgatta-bogurtlen-yetistiren-atilla-acikgoz-3.jpg

PAZARA İNMEDEN BAHÇEDE TÜKENİYOR

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesiyle bu sene böğürtlen hasadına 20 gün erken başlayan Açıkgöz, yaklaşık 10 ton ürün elde etmeyi amaçlıyor. Kilosunun 150 TL’ye satıldığı böğürtlenler ise henüz pazara gitmeden bahçede tükeniyor. Böğürtlen almak isteyen vatandaşlar aileleri ile beraber bahçeye gelerek bir yandan vakit geçiriyor bir yandan da böğürtlen topluyorlar.

yozgatta-bogurtlen-yetistiren-atilla-acikgoz-1.jpg

HERKES 250 LİRAYA SATARKEN O 150 LİRAYA SATIYOR

3 yıldır böğürtlen yetiştirdiğini söyleyen Atilla Açıkgöz, “Böğürtlene taleplerin artması üzerine, vatandaşlar da böğürtlenin lezzetine ve faydasına vardıktan sonra kök sayımızı artırdık. 300 kök ile başladık şu an da 3 bin köke kadar çıkardık. Havaların sıcak gitmesi dolayısıyla da hasada 15 gün erken başladık ve verim bu yıl daha da güzel. Böğürtlenin kilogramını da 150 liradan satıyoruz. Talep çok iyi, normalde 250 lira olması gereken böğürtleni biz 150 liraya satıyoruz. Sağlık açısından da çok faydalı ciğerleri temizliyor, aç karnına yediğinizde şekere faydalı, depresyona, strese, kalp sorunlarına ve sindirim sistemine çok faydalı, doğal bir ürün” ifadelerini kullandı.

yozgatta-bogurtlen-yetistiren-atilla-acikgoz-2.jpg

PAZARA GİTMEDEN BAHÇEDE TÜKENİYOR

Böğürtlene talebin yoğun olduğunu belirten Açıkgöz, “Müşterilerimiz kendi bahçeleri gibi böğürtleni elleriyle topluyorlar, pazar sorunumuz kesinlikle yok, ürünler genelde bahçede bitiyor. Böğürtlenin faydasını bilen herkes buraya bilinçli olarak geliyor. Herkes bu durumdan memnun. Önceleri burada biber, domates, patlıcan üretiyorduk, herkes aynı an da ektiği için de bu ürünler para etmiyordu, satamıyorduk. Şimdi alternatif olarak kimsenin yapmadığı erkenci ürün böğürtleni yaparak vatandaşların hizmetine sunduk” diye konuştu.

yozgatta-bogurtlen-yetistiren-atilla-acikgoz-4.jpg

“YURTDIŞINDAN BÖĞÜRTLEN ALANLAR DAHİ OLUYOR”

Her sene bahçeye gelerek böğürtlen topladıklarını söyleyen Murat Kılıçarslan, “Arkadaşımız burayı hobi bahçesi olarak kurmuştu, çilek, domates, biber patlıcan üretiyordu. Daha sonra böğürtlen dikti, alanını da genişletti ve büyük bir talep oluştu. Sorgun’dan Yozgat’tan hatta yurtdışından böğürten alanlar dahi oluyor. Biz de ara ara geliyoruz böğürtlen toplamaya, şifalı bir bitki ve çok faydası var. Böyle bir coğrafyada böyle bir bahçenin ortaya çıkması büyük bir başarı. Böğürtleni hem meyve olarak hem reçel ve marmelat olarak tüketiyoruz” dedi.

Mustafa İşlioğlu ise “Böğürtlen hasadını çok merak ediyordum, yeni yeni olmaya başlamış. Buraya hafta sonu çocuklarımız ve ailemizle geliyoruz. Buranın bir aile ortamı sunması ve özellikle kendimizin topluyor olması çok güzel, çünkü dışarıda manavda, pazarda aldığımız ürünler gibi olmuyor. Herkes burada dilediği gibi böğürtlen toplayabiliyor. Fiyatının da uygun olması insanı cezbediyor, geçen yıl daha fazla ürün alıp kışın dondurucuya koymuştuk, bu yıl da kısmetse aynı şeyi yapacağız. Yılın her mevsiminde dolaptan çıkarıp gönül rahatlığı ile tüketebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN