Dolandırıcılık ağının ucu yetkililere uzanabilir: Hayali üniversitenin ‘resmi’ web sitesine onayı BTK vermiş!

Dolandırıcılık ağının ucu yetkililere uzanabilir: Hayali üniversitenin ‘resmi’ web sitesine onayı BTK vermiş!

Kendini Prof. Dr. olarak tanıtan Ali İlseven'in hayali üniversiteler üzerinden sahte diploma dağıttığı ve çok sayıda kişiyi bu yöntemle dolandırdığı ortaya çıkmıştı. YÖK, üniversitenin sitesindeki "edu.tr" uzantısını Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun verdiğini duyurdu. KARAR’a konuşan CHP’li Deniz Demir, bu dolandırıcılık ağının içinde bazı kurum yetkililerinin de olabileceğini söylüyor.

SEMA KIZILARSLAN

Ali İlseven’in, sahte diplomalar düzenlediği ve bu yolla birçok kişiyi dolandırdığı geçtiğimiz ay ortaya çıkmıştı. İddiaya göre İlseven, sahte üniversiteler ve unvanlar kullanarak para karşılığında insanlara sahte diplomalar dağıtıyordu. Bu diplomalar, öğrencilerden 2000-4000 avro arasında değişen ücretler karşılığında satıldı.

ekran-resmi-2024-08-28-15-01-06.png

DİPLOMALAR, 4000 AVRO’YA SATILDI

İlseven, kişisel internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında kendisini Prof. Dr. unvanıyla tanıtarak, 2013 yılında Rusya Devlet Üniversitesi’ndeki Organik Kimya görevinden ayrıldığını, Almanya’daki Frued Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevine devam ettiğini ve ayrıca Kosova İliria Balkan Üniversitesi ile Yeni Pazar Üniversitesi’nde Türkiye Genel Koordinatörü olarak çalıştığını belirtmişti.

YÖK, TOPU BTK’YA ATTI

Dolandırıcılık ağı, internet üzerinden kurulan sahte üniversite siteleri ile yürütülüyor. İlseven, devlet kurumlarını ve üniversiteleri taklit eden internet siteleri aracılığıyla öğrencilere sahte diplomalar vererek, bu diplomaların Türkiye’de YÖK denkliği olduğu ve 168 ülkede geçerli olduğu algısını yaratıyor. Türkiye’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarına eğitim verdiğini de iddia eden İlseven, Instagram sayfasında kendisini Eğitim Konfederasyonu Başkanı olarak tanıtıyor.

Edu.tr uzantısı, üniversiteler dışında kimsenin kullanamadığı bir uzantı. Üniversite kurumu değilseniz, normal şartlarda bu uzantıyı kullanamazsınız. Türkiye’deki üniversiteler gibi ...edu.tr uzantılı https://yenipazar.edu.tr adresinden yayın yapan üniversitenin bir mektup adresi, posta kodu dahi yok.

YÖK, "edu.tr" uzantısının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verildiğini duyururken, bu uzantının hangi şartlarda verildiğinin BTK’ya sorulması gerektiğini ifade etti.

DOLANDIRICILIK AĞININ İÇİNDE YETKİLİ İSİMLER OLABİLİR

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, "Yeni Pazar Üniversitesi" ile ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, bu dolandırıcılık ağının içinde bazı kurum yetkililerinin de olabileceğini belirtti.

KARAR'a konuşan Demir, “Geçmişte ODTÜ bu uzantıyı verirdi, ancak şimdi BTK veriyor. Bu durumda, muhtemelen bu dolandırıcılık ağının içinde bazı kurumların yetkilileri de olabilir. Çünkü bu tür bir uzantıyı almak, dışarıdan destek olmadan mümkün değil. Lise mezunu bir adam, kendini rektör ilan edip, hayali bir üniversite kurmuş. Bu uzantıyı gördüğünüzde, ‘Tamam, bu meşru bir kurum’ diye düşünürsünüz” dedi.

Sahte diploma dolandırıcılığı yapan ve hakkında arama kararı olan Ali İlseven’in şu anda yurt dışında olduğu biliniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN