Türkiye’de uzun süredir gündemde olan ve vatandaşların sabırsızlıkla beklediği imar affıyla ilgili yeni gelişmeler yaşandı. Geçen yıl meydana gelen deprem felaketinin ardından ertelenen imar barışı düzenlemesiyle ilgili, devlet yetkilileri yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Emlak sektörü uzmanlarından Mustafa Hakan Özelmacıklı, imar barışı kanun teklifini değerlendirirken, özellikle yapıların deprem dayanıklılığına odaklanıldığını belirtti. Teklifin, zemin etüt raporları, fay hattı araştırmaları, deprem dayanıklılık raporları ve varsa ek katlar için teknik rapor alınmasını zorunlu kılacak şartları içerdiğini ifade etti.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda değerlendirilecek olan kanun teklifi, özellikle 31.12.2023 tarihinden önce ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapılmış yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilmesini öngörüyor. Ayrıca, Hazineye ait araziler üzerinde yapılmış yapılara ait satış sürelerinin uzatılması da teklif kapsamında yer alıyor.
İMAR BARIŞI KANUN TEKLİFİ DETAYLARI ŞÖYLE:
Kanun teklifi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesine eklemeler yaparak, afet risklerine hazırlık amacıyla ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmasını ve imar ile mülkiyet sorunlarının çözülmesini amaçlıyor. 31/12/2023 tarihine kadar yapılmış yapılar için, yapının afet risklerine direnç gösterdiği şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurulması gerekiyor. Başvurular 3/5/2024 tarihine kadar kabul edilecek ve başvurulan yapılar için 30/5/2024 tarihine kadar ödeme yapılması gerekecek.
Ayrıca, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle daha önce Yapı Kayıt Belgesi alıp sürelerine uymayanlar için idari işlemler ve para cezaları iptal edilecek, ancak ödenmiş cezalar iade edilmeyecek.
Bu kanun teklifi, yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek ve Cumhurbaşkanı tarafından yürütülecek.