6 Şubat depremlerinin ardından enkazdan kurtulma yolları ve ilk yardım yöntemleri yeniden araştırılıyor. Doç. Dr. Akarca, deprem sırasında hayatta kalmayı artıracak duruşları da anlattı. Akarca, sürekli pratik yapılması gerektiğini belirtti ve sarsıntı sırasında zemin kattakilere 15 saniyede evden çıkmalarını, üst kattakilerin ise yaşam üçgeni oluşturmaları tavsiyesinde bulundu
Maraş merkezli depremlerin ardından felaketin 'altın saatlerindeki' yetersizlikler gündemde. Öte yandan deprem ülkesi olan Türkiye'de vatandaşların sarsıntı anında ne yapması gerektiği de uzmanlar tarafından tekrar tekrar anlatılıyor.
Habertürk'ten Ceyda Erenoğlu'na konuşan Türkiye Acil Tıp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Karbek Akarca, ilk saatlerde yapılması gerekenleri, enkazdan çıkarılan yaralılara davranış ve ilk yardım biçimleri, yaralılar için oluşturulan sahra hastanelerinin önemini ve deprem bölgesinde karşılaştığı eksikleri anlattı.
ENKAZDAN ÇIKANA DAMAR YOLU
Doç Dr. Funda Karbek Akarca, “99 Gölcük depreminde ezilme yaralanmalarına bağlı hasarı önlemek amacıyla, enkaz altından çıkarıldığı anda olay yerinde damar yolu açılıp sıvı verilmemesine bağlı birçok ölümcül durum gözlenmişti. Buna karşın son depremde 99 depremine kıyasla enkaz altından yaralı çıkarılırken sağlık personelleri ya da UMKE gönüllülerinin daha bilinçli hareket ettiklerini söyleyebiliriz” diyor.
KONTROLSÜZ KURTARMADA ANİ FELÇ RİSKİ
Öte yandan enkaz altından kontrolsüz çıkarılanlar için de ayrı bir risk doğuyor. Depremzede göçük altından omurga yaralanma şüphesine bağlı olarak yaralı çıkartılırken özellikle boyun omurları koruma altına alınmaz ve boyunluk takılmazsa, “karga tulumba” çıkarılmasına bağlı ani gelişen felç durumları meydana gelebiliyor.
DEPREMDE HAYATTA KALMA YÖNTEMLERİ
Doç. Dr. Funda Karbek Akarca, depremlerde hayatta kalmanın en önemli noktasının ön hazırlık olduğunu söylüyor ve “Önceden yapılmış pratik, deprem anında yaşayacağınız telaşın önüne geçebilir” diyerek hayatta kalmayı sağlayabilecek şu önerileri sıralıyor:
*Evinizin konumu ve bulunduğu kata göre deprem öncesinde tüm aile bireyleriyle birlikte senaryolarınızı oluşturup pratikler yapın.
*Zemin katta oturuyorsanız ve depremin yıkıcı etkilerinin başlayacağı 15. saniyeden önce bulunduğunuz yerden dışarı çıkabiliyorsanız tüm hazırlığınızı bu doğrultuda gerçekleştirin.
*Yüksek katlı bir binada oturuyorsanız, evinizde güvenli alan olarak tanımlanan “yaşam üçgeni” oluşturabileceğiniz, çökse de tamamen yok olmayacak bir alan belirleyin.
*Bir deprem anında enkaz altında kalma tehlikesini düşünerek yatak başınıza su, cep telefonu ve dolu bir powerbank koyun.
GÖÇÜKTEN KURTULMAK İÇİN HAYATİ POZİSYONLAR
-Olası yaşam üçgeni
-Cenin pozisyonu almak
-Belirlediğiniz güvenli alanda yanınızda pratik gıda ve malzemeler bulundurmak (su, cep telefonu, düdük, powerbank, küçük atıştırmalık)