Son günlerin en çok tartışılan konusu Türkiye'deki diri fay hatları olurken uzmanlar Ankara'daki o faya dikkat çekti. Ankara'nın batısında bulunan “Olası Kuvaterner Fayı” hakkındaki açıklamalar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nden (MTA) geldi. İşte Ankara'da herkesi korkutan o fay hattı…
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşlar da ülkedeki diri fay hatları hakkında araştırmalarını hızlandırdı. MTA tarafından oluşturulan “Türkiye Diri Fay Haritası’nın Güncellenmesi ve Diri Fay Veri Tabanı Oluşturulması Projesi” kapsamında Türkiye'de yer alan bütün fay hatları uydu ile görüntülendi. Hava fotoğrafı ve uydu görüntüleri ile birlikte MTA ölçek hassasiyetinde de detaylı bir arazi çalışması yaptı. Türkiye'nin pek çok farklı yerinde aktif fay hatları bulunurken Ankara'nın batısında yer alan “Olası Kuvaterner Fayı” hakkında dikkat çeken açıklamalar yapıldı. İşte Ankara'da herkesi korkutan o fay hattı…
ANKARA'DAKİ FAY HATTINA DİKKAT
MTA tarafından gerçekleştirilen diri fay hattı çalışması 2010 yılı ile 2013 yılları arasında 1/250.000 ve 1/1.250.000 ölçeğinde basılarak kullanımı açıldı. Yapılan açıklamalar kapsamında Türkiye'deki Diri Fay Haritasındaki fayların kendi içerisinde 4 sınıfa ayrıldığı belirtildi. Deprem yüzey kırığının 1900 ile günümüz zaman aralığında yüzey kırılması sonucunda oluşan büyük depremin bulunduğu fay hattına “Holosen fayı” denildiğini aktardı. Halosen’de son 11.000 yılda yüzey kırılması nedeniyle sonuçlanan büyüklükte deprem üreten bir fay olduğuna değinen uzmanlar bu fay hatlarının dirilikleri nedeniyle deprem potansiyellerine ilişkin verilerin kesin ve kesine yakın olduğunu aktardı.
Kuvaterner fayının ise Kuvaterner’de yer alan son 2.588.000 yılda yüzey yırtılması ile sonuçlanan büyüklükte deprem ürettiği belirtildi. Halosen aktivitesi kuşkulu fay olduğu belirtilirken kuvaterner fay sınıfında yer alan haritalanmış diri fayların Halosen’de deprem üretip üretemeyeceği konusunda yeterli veri toplanamadığını aktarıldı.
ANKARA'DAKİ DİRİ FAY DEPREM ÜRETİR Mİ?
Ankara'nın batısında bulunan diri fay ile ilgili önemli bir açıklama yapan uzmanlar “Bu kapsamda hazırlanan ‘1:250.000 Ölçekli Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Ankara (NJ 36-2) Paftası’ içerisinde, Ankara’nın yaklaşık 20 km batısına rastlayan bir alanda K45°D doğrultulu, 5.5 km uzunluğunda ‘Olası Kuvaterner Fayı veya Çizgisellik’ yapısı haritalanmıştır.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu yapının güncel teknolojik yapı içerisinde konumlandığı ifade edilerek belli bir sürekliliği olan ve güncel morfolojiyi birebir denetleyen bir fay olarak değerlendirildiği aktarıldı. Bu nedenle Ankara'daki fay hattının da haritalama kapsamına alındı ifade edilirken Anadolu'nun neotektonik dönem yapısal evrim sürecinde terk edilmiş tektonik bir yapı olmasının da mümkün olduğu ifade edildi.