Yapma etme diyenleri dinlemedi, emekli olunca bu işe başladı! Her ay kilolarca topluyor, paraya para demiyor

Yapma etme diyenleri dinlemedi, emekli olunca bu işe başladı! Her ay kilolarca topluyor, paraya para demiyor

Adana Kozan’da en büyük hayalini gerçekleştiren 63 yaşındaki Halime Uncu, yapma etme diyenleri dinlemedi, emekli olunca bu işe başladı. Eşinin yardımıyla üretimini yapan Uncu, o üründen her ay kilolarca topluyor, paraya para demiyor. İşte, Halime Uncu’nun ilham veren yolculuğu…

Adana'nın Kozan ilçesinde yaşayan Halime Uncu, hobisi olan mantar üretimini mesleğe dönüştürerek başarılı bir girişime imza attı. 63 yaşındaki Uncu, boş odasında başlattığı mantar üretiminde kısa sürede 400 kilogram hasat elde etti. Bugün, mantarlarını kilosunu 100 TL'den satarak geçimini sağlıyor.

Kozan'ın Türkeli Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi Halime Uncu, emekli olduktan sonra boş zamanlarını değerlendirmek için mantar yetiştiriciliğine yöneldi. Evinin 75 metrekarelik boş odasında başladığı üretim, zamanla bir iş koluna dönüştü. 50 kilogram kompost ile başladığı üretim, 2 ayda 400 kilogram mantar hasadına ulaşarak çevresinin de ilgisini çekti.

adana-kozanda-mantar-ureten-halime-uncu-1.jpg

“ZARAR EDERSİN” DEDİLER AMA O BAŞARDI

Mantar yetiştiriciliği için araştırmalar yapmaya başladığını söyleyen Uncu, 50 yaşında bu işe adım atmayı düşündü. Ancak, çevresindeki arkadaşları “Zarar edersin, hiç bulaşma” diyerek onu uyardı. Buna rağmen Halime Uncu, cesaretini toplayarak üretime başladı ve şimdi bu işten kazanç elde ediyor.

"MANTARLARIM EVLAT GİBİ"

Mantar üretimi konusunda büyük bir tutkuya sahip olduğunu dile getiren Uncu, üretim sürecini oldukça titiz bir şekilde yürütüyor. “Mantarlarımı evlat gibi yetiştiriyorum. Kimseyi üretim alanına sokmam” diyen Uncu, eşinin de kendisine büyük destek verdiğini belirtti. Eşi Ali Uncu ise mantar siparişlerini teslim ederek işin içinde aktif olarak yer alıyor.

adana-kozanda-mantar-ureten-halime-uncu-2.jpg

YÜKSEK KALİTE VE HİJYEN ÖN PLANDA

Uncu, mantar üretimini titizlikle yapmanın yanı sıra hijyen ve su kullanımına da özen gösteriyor. Ürünlerine en yüksek kalitede bakmak için suyu arıtıcıdan kullanarak veriyor. "Her şeyin temiz alanda ve doğru koşullarda olması gerektiğine inanıyorum" diyen Uncu, çevresindeki talep sayesinde işini büyütmeyi sürdürüyor.

adana-kozanda-mantar-ureten-halime-uncu-3.jpg

HEM HOBİSİ HEM GELİR KAPISI OLDU

Halime Uncu, 2 ayda 300-400 kilogram arasında mantar hasadı yapıyor. Ürettiği mantarları ise kilosunu 100 TL'den satıyor. Kozan ve çevresinden gelen talep, işinin büyümesine katkı sağlıyor. Ancak Uncu, bu işe başlarken tek amacının maliyetini kurtarmak olduğunu belirtiyor. "Satış bizim için ikinci planda, önemli olan ürünlerin sağlıklı ve temiz bir şekilde yetişmesi" dedi.

adana-kozanda-mantar-ureten-halime-uncu-4.jpg

KADİRLİ’DEN GELEN SİPARİŞLERLE İŞİNİ DAHA DA BÜYÜTTÜ

Halime Uncu'nun ürettiği mantarlar, sadece Kozan'da değil, çevre ilçelerden de talep görüyor. Kadirli’den gelen siparişlerle işinin daha da büyüdüğünü belirten Ali Uncu, mantarlarının kalitesinin artan taleple paralel olarak popülerlik kazandığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN