Deneme amaçlı 5 dekar ekilmişti, talep artınca 750 dekara yükseldi! Büyük şehirler kapış kapış alıyor

Deneme amaçlı 5 dekar ekilmişti, talep artınca 750 dekara yükseldi! Büyük şehirler kapış kapış alıyor

Çorum’da 2007 yılında deneme amacıyla 5 dekara ekilen ürünün üretim alanı talep artınca 750 dekara yükseldi. Büyük şehirlerin kapış kapış aldığı ürün bölge için de önemli bir gelir kaynağı oldu…

Çorum'un İskilip ilçesi, tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla özellikle dağlık bölgelerde çilek yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. 2007 yılında yapılan deneme çalışmaları sonrasında, elde edilen iyi verim üzerine, çiftçilere çilek üretimi konusunda çeşitli kurslar verilmiş ve bu eğitimler sonucunda çiftçiler, arazilerinin belli bölümlerinde çilek yetiştiriciliğine başlamışlardır.

İskilip Kaymakamlığı ve İskilip Belediyesi tarafından desteklenen çiftçiler, ürettikleri çilekleri hem tarlalarının yanına kurdukları tezgahlarda hem de ilçe merkezinde satarak gelir elde etmektedir. 2013 yılında organik üretime geçen çilek üreticileri, ürünlerini İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kurulan organik pazarlarda satmaya başlamışlardır.

corumda-iskilip-cilegi-uretimi-2.jpg

COĞRAFİ İŞARETLE TANINDI

İskilip Belediyesi tarafından 2023 yılında coğrafi işaret tescili alınan İskilip çileği, tatlı aromasıyla dikkat çekiyor. Yılda 4 kez hasat yapan İskilipli çilek üreticileri, bu yıl 2 bin ton çilek elde etmeyi hedefliyor. İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, İskilip'te çilek üretiminin 750 dekara kadar yükseldiğini belirtiyor.

corumda-iskilip-cilegi-uretimi-1.jpg

İSKİLİP ÇİLEĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE ÜRETİM ALANI

İskilip Ziraat Odası Başkanı Adem Efe, ilçede çilek yetiştiriciliğinin 520 ile 1650 rakım arasında yapıldığını ve bölgedeki gece-gündüz sıcaklık farkının fazla olmasının ve toprağın potasyum zenginliğinin, çileklerin aromasını artırdığını ifade ediyor. Efe, ilçede üretilen çileklerin bir kısmının Türkiye'nin farklı illerine gönderildiğini, bir kısmının ise Ziraat Odası bünyesinde kurulan dondurarak kurutma tesisinde kurutularak ilçe ekonomisine katkı sağlandığını vurguladı.

corumda-iskilip-cilegi-uretimi-3.jpg

İskilip'te çilek üretimi, coğrafi işaretli ürünlerin kazandırdığı avantajlarla beraber önemli bir ekonomik faaliyet haline gelmiş durumda. Artan rekolte ve üretim alanları, hem yerel ekonomiye hem de ülke genelindeki organik pazar talebine cevap veriyor. İskilip çileği, tatlı aroması ve yüksek kalitesi ile gelecekte daha geniş pazarlara açılma potansiyeline sahip.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN