Şifa otunun hasadı başladı! O ilimizde topluyorlar ve 41 gün güneşte bekletiyorlar. Zorlu hazırlığın ilk adımı! O kadar şifalı ki, köylüler ona doktor diyor. Bu bitkinin yağı ve çayı yapılıyor. Her derde deva bitkinin hasadı başladı...
Adana’nın Feke ilçesinde köylüler, Toros Dağları eteklerinde yetişen ve doğanın şifalı otları arasında yer alan kantaronu toplayarak, şifa amaçlı kullanmak için günlerce güneşte bekletiyor.
Feke’nin Tapan bölgesinde bir araya gelen köylüler, kantaron otunun hasadını gerçekleştirdi. Özellikle kadınlar, bu şifalı bitkiyi toplarken hem sağlıklarına katkı sağlıyor hem de ev ekonomilerine destek oluyor. Kantaron otunun hasadı köylüler için adeta bir gelenek haline gelmiş durumda.
DOĞADAN GELEN ŞİFA: KANTARON YAĞI
Yaz aylarını Feke’de geçiren ve kantaron yağının şifalı olduğunu belirten Ayşe Bilgiç, “Kantaron yağı ve çayını kullanıyoruz. Kantaronun çiçek kısımlarını zeytin yağı ile 41 gün güneşte bekletiyoruz. Bunu süzüp açık yarada kullanıyorum. Çayını mide sorunları için kullanıyoruz. İlaçların hepsinin yan etkisi var ama bu yağın yok ve doğadan gelen şifa diyoruz” şeklinde konuştu.
KADINLAR KOOPERATİFTE EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Hilal Köz ise kantaron otunun bu yıl kadınlar tarafından ekonomiye kazandırıldığını ve kooperatif bünyesinde satıldığını belirterek “Kantaron otunu kooperatif bünyesinde hasat yaptık. Şifa doktoru olarak bilinir. Elimizden düşmeyen bitki ilaç olarak kullanırız” dedi.