Kütahya Aslanapa'ya bağlı 60 haneden oluşan Terziler Köyü'nün tüm sakinleri geçimini o üründen sağlıyor. Gübre ve ilaç kullanılmadan, tamamen doğal yollarla yetiştirilen ürünün kilosu 12 TL'den satılırken, 6 ay beklese bile hiçbir şekilde bozulmuyor. İşte, o ürün ve hasat süreci...
Kütahya Aslanapa ilçesinde bulunan Terziler Köyü'ndeki 60 hanenin tamamı geçimini kavundan sağlıyor. Yılda ortalama 1.200 ton civarında yetiştirilen kavunlara hiçbir şekilde gübreleme ya da ilaçlama tekniği ile müdahale edilmiyor.
Terziler Köyü Muhtarı Talip Karayılan, köylerinde yetişen kavuna olan talebin yıllar geçtikçe arttığını belirterek; "Yetiştirdiğimiz kavunlara ilgi her geçen yıl daha da artıyor. Köyümüzün tamamı kavun yetiştirerek geçimlerini sağlıyor. Kavunların özelliğini organik olması, her hangi bir kimyasal gübre ile katkı maddesinin kullanılmaması ve en önemlisi de hiç sulanmadan yetişmiş olmasıdır" ifadelerini kullandı.
KOKUSU VE AROMASIYLA ARANAN BİR ÜRÜN
Ziraat Mühendisi Ali Karakurt, "Terziler kavununun üretimi 5 yılda katlanarak attı. Terziler kavununun gübreleme maliyeti olmadığı için üretim maliyeti düşük. Kooperatifleşme yoluyla pazarı da halledilirse, büyük bir gelir elde edilebilir" diye konuştu.
Köy imamı Muhammed Adıgüzel ise, köylerindeki kavunun kokusu ve aromasının kalitesine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Terziler kavununun son yıllarda pazarı da oluştu. Kavunun pazarı başta Kütahya merkez, Aslanapa, çevre ilçeler ve çevre illerde her geçen gün daha da artıyor. Kokusu ve aramasıyla aranan bir ürün oldu"
12 liradan alıcı bulan Terziler kavunu özellikle 6 ay kadar hiç bozulmadan durabilmesiyle dikkat çekiyor.