Bir anda denizi kapladı! Bu kez ne müsilaj, ne ölü balıklar, uzmanlar uyardı: 'Asla görülmemesi gereken bir şey'

Bir anda denizi kapladı! Bu kez ne müsilaj, ne ölü balıklar, uzmanlar uyardı: 'Asla görülmemesi gereken bir şey'

İzmir Körfezi'nde meydana gelen bu görüntülerin ardından uzmanlardan tek tek uyarı gelmeye başladı. Deniz ekosistemi için tehlike arz eden ve çevre felaketinin işareti olan bu durum karşısında acil önlemler alınması gerekiyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

İzmir'de, körfezin kirli suyu ve aşırı sıcaklıkların birleşimiyle deniz marulları, beklenmedik şekilde kıyıları sardı. Çakalburnu Dalyanı'ndan İnciraltı sahiline kadar geniş bir alana yayılan bu yosun örtüsü, İzmir Körfezi'nin içler acısı kirlilik seviyesini bir kez daha gözler önüne serdi. Prof. Dr. Yaşar, bu durumu "Asla görülmemesi gereken bir şey" olarak tanımlarken, çözüm için acil müdahaleye ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

yeni-proje-5.jpg

DENİZ MARULLARI NEDEN ORTAYA ÇIKTI?

İzmir'in İnciraltı sahilinde deniz marullarının aniden yayılması, körfezdeki kirliliğin boyutlarını ve çevresel tehlikeyi bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Mevsimsel değişim ve hava sıcaklıklarının aniden yükselmesiyle, İzmir Körfezi'nin sığ bölgelerinde deniz marulları hızla çoğaldı. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu durumun, körfezdeki aşırı kirlilik ve deniz sıcaklıklarındaki artışla doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

İZMİR KÖRFEZİ’NDE KİRLİLİK ARTIK HİÇ BİTMEYEN BİR SORUN

Prof. Dr. Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki deniz marullarının ilk kez 2012 yılından sonra görüldüğünü vurguladı. 2002 yılında arıtma tesislerinin faaliyete geçmesiyle körfezdeki suyun berraklaştığını belirten Yaşar, 2005'ten sonra arıtmaların kapanmasıyla körfezdeki kirliliğin arttığını ifade etti. "2005'ten sonra, özellikle arıtma tesislerinin kapatılmasıyla, körfez her geçen yıl kirlenmeye devam etti. 2012'den itibaren deniz marulları görülmeye başlandı ve artık yaz-kış fark etmeksizin her mevsim bu yosunlar körfezi kaplıyor" dedi.

yeni-proje-4-001.jpg

“ARTIK YAZ-KIŞ DENİZ MARULU VAR”

Prof. Dr. Yaşar, özellikle son 3-4 yılda, deniz marullarının yaz ve kış mevsimi fark etmeksizin her dönem görüldüğünü söyledi. "Deniz marulunun hiç olmaması gereken bir dönemde, yani kışın bile ortaya çıkması körfezdeki ciddi kirliliği gösteriyor" diyen Yaşar, bu sorunun hızla çözülmesi gerektiğini belirtti. Yaşar, körfezin temizlenebilmesi için arıtma tesislerinin yeniden faaliyete geçmesi gerektiğini savundu.

DENİZ MARULU GÖRÜLMESİNE NEDEN OLAN KİRLİLİK VE AŞIRI SICAKLIK

Deniz marullarının, körfezin sığ bölgelerinde suyun hızlı bir şekilde ısınmasıyla çoğaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "Sığ sularda su daha çabuk ısındığı için, özellikle İnciraltı ve Karşıyaka Bostanlı gibi bölgelerde deniz marulları hızla yayılıyor. Körfezde deniz marulunun olmaması gerektiğini vurgulamak gerekiyor. Eğer varsa, bu büyük bir çevre sorununun işaretidir" diye konuştu.

yeni-proje-6-001.jpg

KÖRFEZİ TEMİZLEMEK İÇİN ACİL ADIM ATILMALI

İzmir'deki çevre sorunlarının yalnızca deniz marullarıyla sınırlı kalmadığını belirten uzmanlar, bu sorunun, deniz ekosistemini tehdit eden çok daha büyük bir kirlenme zincirinin parçası olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Yaşar, "Eğer körfezde deniz marulları varsa, bu kirliliğin arttığının net bir göstergesidir. Ancak, arıtmaların yeniden çalıştırılmasıyla körfez hızla temizlenebilir. Bir yıl içinde körfez yeniden masmavi olabilir" dedi.

ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILMALI?

İzmir'in Körfez'inde yaşanan bu çevre felaketi, yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların daha hızlı ve etkili önlemler alması gerektiğini gösteriyor. Prof. Dr. Yaşar, körfezdeki temizlik çalışmalarının hızla başlatılması gerektiğini savunuyor. "Arıtmalar yeniden faaliyete geçirilmeli, deniz marullarının yayılmasını engellemek için somut adımlar atılmalıdır" dedi.

yeni-proje-7.jpg

Uzmanlar, yalnızca arıtma tesislerinin yeniden işler hale getirilmesinin değil, aynı zamanda deniz ekosistemini korumaya yönelik uzun vadeli çevre politikalarının da uygulanması gerektiğini vurguluyor. İzmir'in bu çevre sorunuyla mücadele etmesi için halkın da bilinçlendirilmesi ve çevre bilincinin artırılması gerektiği ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN