Mersin Limanı'ndaki muz kolilerinde 77 kilo kokain ele geçirildi. Son iki yıldaki operasyonlarda yakalanan miktar 2.5 tona ulaştı. Aynı limana aynı şekilde uyuşturucu gönderilmesiyle oluşan korkunç 'rutin' dikkat çekerken 'Yakalanan miktar bu kadarsa yakalanamayan ne kadar?' sorusu gündeme geldi. Zehir kargosunun gerçek alıcılarının kim olduğu sorusu da yöneltildi.
Türkiye'nin küresel uyuşturucu trafiğinde 'kavşak ülke' haline geldiğine dönük iddialar araştırmalara yansıdı. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin küresel kokain raporunda, Türkiye’deki yakalamaların 2014-2021 yılları arasında yedi kat arttığı belirtildi. Rotası Türkiye olan gemiler artarken Peru'da Türkiye varışlı gemide fayanslara gizlenmiş halde 2.3 ton kokain ele geçirildi. Artan trafik uyuşturucu bağımlılığının yükselmesine de yol açtı.
YİNE MERSİN LİMANI YİNE MUZ KOLİLERİNE ZULALANMIŞ ZEHİR
Avrupa Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi, verilerine göre Kovid salgını sonrası Türkiye'de ele geçirilen eroin miktarı rekor düzeyde artış gösterdi. Son operasyon ise yine Mersin Limanı'nda yapıldı. Muz yüklü konteynerlarda operasyonda bulunan ve değeri 120 milyon lira olan 77 kilo kokaine el konuldu. Sadece Mersin Limanı'nda Haziran 2021'den Kasım 2023'e kadar 10 operasyonda yaklaşık 2.5 ton kokain ele geçirildi.
Süleyman Soylu’dan sonra İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Ali Yerlikaya’nın hız verdiği narkotik operasyonlarında neredeyse her gün bir çete çökertiliyor. Önceki gün 46 ilde düzenlenen ‘Narkogüç-42’ operasyonlarında 364 uyuşturucu taciri ve sokak satıcısı yakalanmış; 1 ton 340 kilogram uyuşturucu ele geçirilmişti. Yerlikaya “Durmak yok, baskınlara devam” mesajı verirken dün de Gümrük Muhafaza ekipleri, Mersin Limanı’nda muz dolu konteynerde 120 milyon Türk Lirası değerinde 77 kilogram kokaine el koydu.
Operasyondan önce Orta ve Güney Amerika ülkelerinden Mersin’e gelen konteynerler mercek altına alındı. Risk değerlendirmeleri çerçevesinde muz yüklü bir konteyner şüpheli görülerek yakın takip edildi. Narkotik köpekleri hangara alınan konteynerin ön kısmındaki gizli bir bölmenin içerisine saklanmış vaziyette 77 kilogram kokain buldu, 2 şüpheli gözaltına alındı.
RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ
Operasyonlardaki artış dikkat çekerken sosyal medyada “Yakalanan bu kadarsa yakalanmayan miktar nedir acaba?” soruları sorulmaya başlandı. Nitekim eski AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, 2020’de “Türkiye, uyuşturucu trafiğinde doğudan batıya kavşak bölgede yer alıyor. Ayrıca uyuşturucudan kaynaklı ölümler açısından da riski yüksek bir ülkeyiz. İstanbul, Ankara, Gaziantep, Antalya ve Mersin gibi kırmızı renkli illerimiz var” demişti. Küresel Organize Suç Endeksi’nin 2023 raporu, geçen 4 yılda pek de değişen bir şey olmadığını ortaya koydu.
Rapordaki saptamalar şu şekilde:
“Türkiye, küresel kokain kaçakçılığında dünyada 14’üncü, suç puanı ise (on üzerinden) 7,03. Kaçakçılar yakalamalardan kaçınmak için yeni rotalar ararken, transit kokain ticaretinin bir kısmı Türk limanlarına kaymaktadır. Şu anda Türkiye, Güney Amerika kaynaklı kokain için başlıca küresel transit merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor gibi görünüyor.”
İçişleri Bakanlığı’nın 2022 verileriyle hazırladığı “2023 Türkiye Uyuşturucu Raporu”nda ise, yakalanan şüpheli sayısının yüzde 6,5 arttığı belirtildi. Raporda “Operasyonlarda, 7 ton 972 kilogram eroin, 71 ton 967 kilogram esrar ve skunk, 2 ton 299 kilogram kokain, 5 milyon 50 bin 325 ecstasy, 23 milyon 745 bin 26 captagon, 109 milyon 572 bin 459 kök kenevir, 16 ton 210 kilogram metamfetamin, bonzai adıyla bilinen 2 ton 251 kilogram sentetik kannabinoid ve 12 milyon 607 bin 432 tablet sentetik ecza ele geçirildi” denildi.
LATİN AMERİKA VE BATI AFRİKA’YA DİKKAT
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), koronavirüs salgını sonrası Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarının rekor düzeyde arttığını açıklamıştı. EMCDDA’ya göre, salgın nedeniyle 2020’de Türkiye’de 13,4 ton eroin ele geçirilirken, 2021 yılında bu miktar 22,2 tonu aştı. AB genelinde 2021 yılı toplamı 9,5 ton... Resmi makamlara göre, Avrupa’ya ithal edilen kokainin yalnızca çok küçük bir kısmı polis tarafından yakalanıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) son yayımladığı küresel kokain raporu ise, Türkiye’deki yakalamaların 2014-2021 yılları arasında yedi kat arttığını gösteriyor. 2021’de 2,8 ton kokainin Antalya, Tekirdağ ve İstanbul’daki limanlarda içeri sokulmaya çalışıldığı ortaya kondu.
Yine rapora göre; Türk limanlarına, Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Batı Afrika’dan da uyuşturucu ulaşıyor. Balkan rotası üzerinden Avrupa pazarını hedef alan uyuşturucu tacirleri, Türkiye ile Yunanistan’ı da artan şekilde tercih ediyor.
Konu bölgelerden gelen yükleri öncelikli ararsın . Aslında Kolombia yükleme şartları yerinde incelenip değişmelidir. Sorun kaynağında çözülür.
Yanıtla (0) (0)Mersin Limanı marka oldu kokain illegal ithalatında desek benzetme de hata olmaz.Gerçekten bu kişilerin alıcıları kim muamma kalmasın yanlış adrese gönderilmiş savunması yapılmasın.
Yanıtla (0) (0)Bunları bilerek yakalatıyor da olabilirler.20 ülkenin geldiğe durum çok hazin.Neyse seçimler var,o daha ö emli.
Yanıtla (0) (0)muzların konşimentosunda kime gittiği yazılıdır.
Yanıtla (6) (0)